Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stadsbakkerij Broodt blaast 'het oude bakhuisje' nieuw leven in

Vroeger was niet alles beter, maar sommige dingen hadden wel wat. Zoals het bakhuisje. Ieder dorp had zijn eigen bakhuisje. Vaak niet meer dan een hout gestookte steenoven met een dakje er boven. Die oven werd een paar keer per week door iemand opgestookt. Iedereen uit de buurt kon daar met zijn eigen deegstuk naar toe komen om het te bakken. Een bakhuisje had dezelfde sociale functie als een waterput. Mensen (meestal vrouwen) ontmoetten er elkaar, er werd gediscussieerd en geroddeld.

Iedere bakker zorgde er voor dat haar brood een uniek kenmerk had, zodat haar brood na het bakken nog terug te vinden was tussen alle broden die uit de oven kwamen. "In de bakkerij vertellen klanten mij vaak dat ze zelf brood bakken. Thuis is dat een hele opgave weet ik uit ervaring" zegt stadsbakker Dido van Klinken. "De materialen, de temperatuur en de oven zijn vaak niet ideaal. Ik krijg ook vaak vragen van mensen over hoe ze hun baksels nog beter kunnen maken of over hoe wij bijvoorbeeld ons desem maken."



Stadsbakkerij Broodt gaat een moderne variant opzetten van het oude bakhuisje. Eenmaal per maand, op woensdagmiddag zijn thuisbakkers welkom in de bakkerij om hun zelfgemaakte deeg in een professionele steenoven te bakken. Voor, tijdens en na het bakken kunnen de thuisbakkers en de bakkers een goeie boom opzetten over meel, water, desem, zout, deeg, rijstijden en methodes et cetera. "Een bakkerij hoeft niet alleen een plaats te zijn waar je een economische handeling verricht, maar kan ook een plaats worden voor ontmoeting, verbinding en kennisdeling", zegt de bakker.

De eerste try-out van het vernieuwende idee is op woensdag 28 januari. Na aanmelding zijn mensen, vanaf 14:30 welkom met hun klaar-om-te-bakken deeg om onder professionele begeleiding hun deeg tot een echt broodt te bakken. Als de broden gebakken zijn kan er gediscussieerd worden over het resultaat en kan er gekeken worden of er nog dingen te bedenken zijn om het resultaat te verbeteren, of om leuke experimenten te bedenken voor het bakhuisje in februari. En niet onbelangrijk, het wordt een gezellige middag met misschien wel een gesprek over voeding in het algemeen of een gemene roddel over het een of ander.

Aanmelden kan je via: meel@broodt.nl. Je ontvangt een bevestiging als je kan deelnemen. Het aantal deelnemers voor het eerste bakhuisje is 6 bakkers.

Voor meer informatie:

Dido van Klinken
Stadsbakkerij Broodt
Smalle Haven 101
5611 EH Eindhoven
040 2112200
06 22907156
meel@broodt.nl
www.broodt.nl
Publicatiedatum: