Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Graanrepubliek - 'Terug naar de korrel'

De Graanrepubliek is een nieuw concept voor het beleven van oude graansoorten, met als motto: 'Terug naar de korrel!'. De Graanrepubliek is opgericht door Gert Noordhoff. De Graanrepubliek wil consumenten weer kennis laten maken met de rijke en unieke smaak van oude graansoorten. Gert Noordhoff: "Granen zijn zo ontzettend veelzijdig in toepassingsmogelijkheden. Je kunt er eindeloos meer mee dan alleen malen en bakken. Sommige granen kunnen bijvoorbeeld goed toegepast kunnen worden in een risotto. Of in een salade. Voor dat doel hebben we de Graanrepubliek uitgeroepen, met als centrale waarden nuchterheid, transparantie en een eerlijke verdeling."


Bouwe en Gert in het veld.

Assortiment

De Graanrepubliek biedt vijf soorten granen aan in verpakkingen van 500 gram: Eenkoorn, Emmer, Spelt, Haver en Tarwe. Waarom deze oude granen? Moderne rassen en gewassen leveren toch veel meer op, dus dat is toch veel beter voor de wereldvoedselvoorziening? Over die mythe is de Graanrepubliek heel duidelijk. Gert licht toe: "Eén hectare moderne granen heeft evenveel voedingswaarde als een hectare graan 50 jaar geleden. En daarbij komt dat door veredeling op opbrengst bijzondere constructies van eiwitten zijn ontstaan die bij veel mensen intoleranties veroorzaken."

Telers met een 'gezicht'

In de reguliere keten wordt een groot deel van het graan als een anonieme bulk verwerkt in even anonieme fabrieken om vervolgens via anonieme winkelketens op het bord van de consument te belanden. Weet de gemiddelde consument nog wie zijn eten heeft geteeld? "Bij de Graanrepubliek hebben alle telers een 'gezicht': ze hebben een visie en een verhaal."
 

De wereld verbeteren

De Graanrepubliek is niet zomaar een 'bedrijf' dat graan aan consumenten wil slijten. De Graanrepubliek wil een positief effect te hebben op het landschapen en eetgewoonten.


Gert.

Gert: "Een van de concrete projecten waar we een actieve bijdrage aan willen doen is het ondersteunen van natuurvriendelijke graanakkers voor kiekendieven. En daarnaast stellen we ons tot doel om kinderen met een lage Sociaal Economische Status (SES) in aanraking brengen met gezond voedsel, bijvoorbeeld door met ze te koken. Maar de wereld verbeteren moet wel leuk blijven, van overdreven dweperig gedoe houden we niet. We blijven wel Groningers hé."

Workshop

Op 21 januari geeft de Graanrepubliek tijdens de Bio-beurs een workshop. Tijdens die workshop kan geproefd worden van oude granen en wordt er verder nagedacht over de mogelijkheden van Social Return projecten. Wil je hier bij zijn? Ook benieuwd hoe die granen smaken? Kom dan om 19:00 uur naar de Meerhal 1. De Graanrepubliek heeft ook een stand op de Bio-beurs (I.371).

Voor meer informatie: info@graanrepubliek.nl, www.graanrepubliek.nl
Publicatiedatum: