Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lupine: Vruchtbaar voor de aarde, gezond voor u

Biobakker valt met nieuw Lichtkornroggebrood in de prijzen

Aanstaande BioVak presenteert de Biobakker met trots haar nieuwste brood: Lichtkornrogge brood met lupine. Een brood van een unieke samenstelling met een opvallend hoge voedingskwaliteit. Lupine voorziet het nieuwste Lichtkornrogge brood van de Biobakker van een natuurlijke bron van eiwitten, proteïnen, goede vetten en koolhydraten. De lupine voor dit brood groeit op biodynamische akkers van onze vaste Demeter‐telers in Nederland en Noord‐Duitsland. Dit garandeert een gezond, hoogwaardig eiwit.



De koolhydraten van het Demeter‐rogge‐ras Lichtkornrogge worden heel goed door het lichaam opgenomen en zijn rijk aan vezels en mineralen. De Lichtkornrogge in dit brood is voor de Biobakker onder andere geteeld op de Demeter‐bedrijven Stadshoeve (Amsterdam), Het Geweidehof (bij Groningen), Doornik Natuurakkers (Bemmel), Mts. Overesch (Raalte) en Büsch (Weeze).


Lichtkornrogge van BD-boer Büsch.

Sinds mensenheugenis teelt men al peulvruchten. In het midden‐oosten wisten ze 8000 jaar geleden al dat alle peulachtigen waardevolle stoffen toevoegen aan land dat ontgonnen werd voor akkerbouw. Anno 2014 worden wereldwijd groenbemesters toegepast. Blauwe lupinevelden zijn niet meer weg te denken in het akkerbeeld. De Demeter‐boeren die voor de Biobakker telen maken graag gebruik van lupine. Een groenbemester wordt interessanter wanneer zij naast het verrijken van de bodem ook nog opbrengst biedt. Lupine is de laatste jaren meer en meer in trek bij producenten die vlees vervangende producten bereiden. Lupine doet het heel goed op Noord‐Europese bodem en wordt daarom telkens vaker gezien als de soya van het hoge Noorden. De perspectieven die dat biedt op het gebied van duurzaamheid en CO2 neutraler produceren zijn heel gunstig.

De Biobakker heeft met Demeter‐boeren een breed onderzoek gedaan naar lupine en haar toepassingsmogelijkheden. Bij de boeren die voor de Biobakker telen bestaan deze teelten meestal uit verschillende rassen rogge, tarwe, haver of spelt. Uit het onderzoek bleek onder andere dat de lupine‐peulen een directe meerwaarde kunnen leveren aan een gezond voedingspatroon. Daarom wilden we de lupine‐oogst ook voor menselijke consumptie geschikt te maken. De teelt van blauwe lupine is in het kader van de werkzaamheden van Udo Prins (Louis Bolk Instituut) gebeurt.

De vleesvervangers die van lupine worden gemaakt ondergaan relatief veel bewerkingen om de op vlees lijkende textuur te bereiken. De Biobakker wilde de lupine juist zo min mogelijk bewerkingen laten ondergaan om zo haar unieke karakter en textuur optimaal te benutten. De Biobakker experimenteerde met verschillende bakprocedés waarbij de lupinepeul zoveel mogelijk in tact werd gelaten. Ze werd daarbij ondersteund door Prof. Dr. Ritter van de FachHochschule Münster en zijn studenten. We ontdekten onder meer dat de lupine‐ peulen een directe meerwaarde kunnen leveren aan een gezond voedingspatroon.

Daarom voegt lupine vanaf heden niet alleen als plant voedingsstoffen toe aan de bodem, maar voegen de peulen proteïnen, essentiële vetzuren en eiwitten toe aan het Lichtkornrogge brood met lupine van de Biobakker.


In Duitsland werd dit broodje in het najaar van 2013 gepresenteerd en ontving een gouden medaille bij de Demeter‐broodkeuring. Demeter Duitsland is, in navolging van de bekende kwaliteitskeuringen in de wijn, in 2013 gestart met een jaarlijkse kwaliteitskeuring voor Demeterbrood. Een vijftienkoppige vakjury boog zich over de vele inzendingen. Aan de hand van Product Analyse Ranking (PARR ontwikkeld door M. Darting), oorspronkelijk bedoeld voor het nauwkeurig beoordelen van de vele complexe smaakaspecten van wijn, beoordeelde de jury alle broden. Gewaardeerd werden bijvoorbeeld: smaak, mondgevoel, geur, aroma, korst en kruimelbeeld. En dit is maar een greep uit de veelzijdige aspecten waarmee de broden geproefd zijn.

In Duitsland wordt Demeter‐brood veel hoger gewaardeerd en is het veel breder ingebed in de natuurvoedingssector. Zo kent Duitsland maar liefst meer dan 120 Demeter‐bakkerijen. Het is dus veelzeggend en veelbelovend dat het Lichtkornroggebrood met lupine van de Biobakker in de prijzen is gevallen. Ook het witte Emmerbrood en het Rodelika‐wortelbrood bereid met de Demeter‐Rodelika‐wortel van Demeter‐Boerderij GAOS waren goed voor een gouden medaille. Het kinderbrood en het Warmonderhofbrood sleepten een zilveren medaille binnen.


Rodelika - wortelbrood.

De Biobakker ziet heel graag dat een dergelijk kwaliteitsinitiatief voor brood in de Nederlandse natuurvoedingssector navolging vindt. Voor nu is de euforie van vijf winnende broden een goed begin voor een succesvolle Biovak 2014!

Nieuwsgierig naar het Lichtkornroggebrood met lupine? De Biobakker zal zowel vers als lang houdbaar brood bereiden. Bezoek en kom proeven in stand C120!

Voor informatie kunt u contact opnemen met Jorien Quirijnen, manager marketing en communicatie Biobakker: jorienquirijnen@gmail.com. Of kijk voor meer informatie op www.biobackker.nl.
Publicatiedatum: