Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ruggenbouw laat bodem ademen voor vitaal graan

Eind september demonstreerde Julian Turiel aan een fors aantal geïnteresseerde boeren hoe met speciaal toegeruste machines optimale ruggen worden opgebouwd waar graan én groenten zeer goed op gedijen. Waarom deze vorm van grondbewerking meer bekendheid en toepassing verdient op Nederlandse bodem werd gedurende beide dagen duidelijk.



Julian Turiel werd geboren in Spanje waar hij opgroeide in een traditioneel agrarische omgeving. Op zijn geboortegrond werd al meer dan 2000 jaar door de bevolking ruggenteelt toegepast voor alle voedselgewassen die in de regio geteeld werden. Een teeltwijze die zijn oorsprong kent uit de oude Romeinse bezetting. Aan het einde van de jaren '60 was de vader van Turiel de eerste in de wijde omgeving die zijn akkers met moderne machines ging bewerken. Percelen namen in omvang toe door ruilverkaveling en monocultuur ondersteund met chemische pesticiden en kunstmest werd gezien als gezond boeren verstand in een land dat zich meer en meer op de internationale markt en mogelijkheden ging richten. De moderne machinale ploeg die de ruggen van Turiels vader open sneed, waren voor Turiel ingrijpend én onbegrijpbaar: Dit kon de aarde niet duurzaam goed doen was zijn overtuiging, vruchtbaar gemaakte grond wordt om zeep geholpen door ondoordachte innovatie die puur gericht zijn op korte termijndoelstellingen.

In de daarop volgende decennia legde Turiel zich toe op het ontwikkelen van een reeks werktuigen waarmee ruggenbouw de moderne landbouw een enorme dienst bewijst. Hoe dat in zijn werk gaat liet de organisatie tijdens de demonstratiedagen zien en horen.

Bij Overesch in Raalte waren de demonstratieomstandigheden ideaal. Het weer was zacht, lichtjes vochtig en de zanderige bodem meegaand. Een tractor van Overesch was opgetuigd met de bodembewerkingsonderdelen. Onder het toeziend oog van een bonte verzameling aan geïnteresseerden werden er ruggen opgebouwd.

Een dag later bij Piet van Zanten te Garmerwolde waren de omstandigheden heel anders. Veel vocht in de zware, starre klei maakte dat er wel kort een demonstratie werd gegeven, maar meegaand was de grond geenszins. Om de grond te kunnen bewerken met deze werktuigen zal gewacht moeten worden tot een nader moment wanneer de grond minder vochtig is.



Daardoor bleef er des te meer tijd over voor het stellen van heel veel vragen aan Turiel. Veel van zijn kennis, opgedaan met zijn werktuig op meer dan 100 biologische en biologisch-dynamische bedrijven in Duitsland komt zo beschikbaar voor Nederlandse bedrijven.

Voor Turiel is de aarde een levend organisme dat hij ziet ademen. Leven in de breedste zin van het woord vraagt om respect en liefdevolle aandacht. Met zijn werktuig bouwt hij niet alleen de ruggen, ook het behoedzaam wieden en losmaken van de grond voor nieuwe teelten wordt ermee gedaan. Het bodemleven wordt in tact gelaten waardoor de bodemstructuur verbeterd. Door de verluchtiging van de bouwvoor krijgt de plant een sterker en omvangrijker wortelstelsel. Met ruggenteelt vergroot je het grondoppervlak rond de planten. De grond in de ruggen wordt sneller warm en dat komt de opname van mineralen weer ten goede. Verticale drainage en het waterbergend vermogen nemen toe, dit ten gunste van vitale bodem en vitale planten. Al met al een uiterst krachtig betoog van een bevlogen en deskundig persoon.

De organisatie van deze dagen was in handen van de consequente Biobakker en de twee boeren-bedrijven. Jan Overesch en Piet van Zanten telen biologisch dynamisch (oude)graangewassen voor de Biobakker. De Biobakker betrekt het grootste deel van zijn grondstoffen van niet anonieme telers. Op de Duitse bedrijven die graan voor hen telen maakten zij kennis met de werkwijze van Turiel. Met het organiseren van deze demonstratiedagen wil de Biobakker de Nederlandse telers in contact brengen met de mogelijkheden die Julian te bieden heeft.

Inmiddels is er een maand verstreken na de demonstratiedagen en is Julian bij een aantal bedrijven langs geweest om samen met de boer te inventariseren wat er op zijn eigen bedrijf kan én mogelijk is. Deze bedrijfsindividuele benadering past heel goed binnen de kaders van de biologische en vooral biologisch-dynamische bedrijsvoering.

De twee boeren Overesch en van Zanten en de Biobakker gaan de huidige kennis over biologische en biologisch-dynamische graanteelt en oude graanrassen in Nederland de komende jaren bundelen en de competenties vergroten door het organiseren van meer demonstraties en inhoudelijke bijeenkomsten.

Klik hier voor meer informatie en bel voor vragen naar Jorien Quirijnen, telefoonnummer 06 18962011.
Publicatiedatum: