13 en 14 september

Experimentele demonstraties ruggenbouw ten behoeve van graanteelt

Op 13 en 14 september wordt op twee locaties in Nederland een experimentele demonstratie georganiseerd door de twee boerenbedrijven 't Geweide Hof uit Garmerwolde en Overesch uit Raalte en biologisch bakkerij de consequente Biobakker uit Ahaus. Deze drie bedrijven zijn samen de initiatiefnemers van Stichting Graan Ark (in oprichting).

Jan Turiel bij een demonstratie van zijn werkwijze met de boeren en de bakker op de velden Demeterhof 'Krautfürnix' van Uwe Wüst in Zuid-Duitsland op 23 juni 2011

Uitgenodigd is de deskundige en ervaren werktuigontwikkelaar Julian Turiel. Hij zal op deze twee dagen teeltruggen vormen met zijn speciaal daarvoor toegeruste machines en werktuigen. Daarna zal graan worden ingezaaid. Julian werkt al jaren met deze methode op tal van Duitse biologische en biologisch-dynamische groente- en graanteeltbedrijven in Duitsland en heeft zijn kennis, werktuig en methodiek telkens verder gespecialiseerd en verfijnd.


Dit is één van de nieuwste ontwikkeling van Julian voor onder andere Uwe Wüst

Voor veel biologisch werkende boeren blijkt iedere keer weer dat de bodemvruchtbaarheid en het bodemleven een absolute voorwaarde zijn voor goede oogstopbrengsten met weinig uitval door ziekte en tegenzittende weersomstandigheden. Een niet kerende bodembewerking waarbij de humuslaag door de jaren in tact blijft en zo de optimale garantie biedt voor een gezonde bodem, wordt in Nederland al wel toegepast met onder andere het rijpadensysteem en ruggenbouw in de groenteteelt.


Ruggenteelt met wintergraan bij Uwe Wüst

De ruggenbouw voor graanteelt zoals deze op 13 en 14 september gepresenteerd zal worden door Julian is voor Nederland betrekkelijk onbekend. In Duitsland zijn gunstige invloeden waargenomen voor wat betreft de bodemkwaliteit en de bewerkingstijd. Julian zal ook een en ander toelichten over zijn ziens- en handelswijze op bemesting. In Duitsland wordt er op deze ruggen (of 'Dammsystem') bijna enkel gewerkt met groenbemesters.


Het oude zomertarweras 'Dippes Bordeaux' in ruggenteelt


De consequente Biobakker uit Ahaus en de twee boerenbedrijven komen samen in stichting Graan Ark (in oprichting) en zijn de initiatiefnemers van deze demonstratie. Als ambachtelijke bakker van biologisch en biologisch-dynamisch brood en als boerenproducenten van het graan voor deze broden vinden zij het van belang dat er in Nederland met meerdere boeren gewerkt wordt aan het opbouwen en vergroten van specifieke kennis en competenties met graanteelt op ruggenbouw. De demonstraties getuigen van een innovatieve en inhoudelijke kijk op graanteelt.
 

Julian Turiel toont het resultaat van zijn werk

Op 13 september zal Julian met zijn machine te gast zijn op de zware klei van Het Geweide Hof van Piet van Zanten in Groningen. Op 14 september wordt de zandgrond van Jan van Overesch te Raalte onder handen genomen. De demonstratie zal duren van 13:00 uur tot 17:00 uur en afgesloten worden met een borrel.


Duidelijk een levende bodem

Voor meer informatie en vragen:

Jorien Quirijnen, 06 18962011, De consequente Biobakker Ahaus

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven