Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Melkveehouders planten 60.000 bomen

Het afgelopen plantseizoen heeft het SABE-project 'Boeren met Bomen' een opmerkelijke prestatie behaald door in totaal nog eens 40.000 bomen te planten op melkveebedrijven verspreid over onder andere Utrecht, Overijssel, Drenthe en Friesland. Daardoor komt de stand van geplante bomen op 60.000 bomen. Nog 40.000 te gaan, en de verwachting is dat dit ruimschoots gehaald wordt.

Natuurinclusieve landbouw staat centraal in het ambitieuze project 'Boeren met Bomen', een initiatief dat collega melkveehouders wil aansporen en inspireren om (voeder)bomen en hagen te planten. Deze groene toevoegingen dragen niet alleen bij aan het welzijn van de koeien, maar ook aan de biodiversiteit, het klimaat, het landschap en de bodemgezondheid. In een unieke samenwerking tussen drie melkveehouders Bloemenweidemelk, de Melkbrouwerij en Woudstra's Pleats, samen met kenniscentrum VKON, is het project 'Boeren met Bomen' in 2022 met heel veel andere geïnspireerde melkveehouders van start gegaan.

In het winterseizoen van 2023/2024 heeft een boer in de buurt van Lettele samen met stichting Hoopheggen zelfs 2 kilometer voederhaag geplant. Of je nu slechts een paar bomen wilt planten of een hele 2 kilometer aan haag, elke boom draagt bij. De drie demonstratie bedrijven hebben samen het initiatief genomen om tijdens open bedrijfsbezoeken en inspirerende ontwerpsessies het planten van (voeder)bomen en -hagen te bevorderen. Ze begeleiden hun collega's in het proces van het selecteren van geschikte boomsoorten, rekening houdend met het doel, bodemcondities, omgevingsfactoren en de behoeften van hun vee.

Het komende jaar is vooralsnog het laatste jaar en zullen de Boeren met Bomen, gefinancierd vanuit de SABE-regeling demonstratiebedrijven, actief melkveehouders begeleiden in het aanplanten van voederbomen. Wil je meedoen en ook geïnspireerd raken?

Voor meer informatie: www.boerenmetbomen.nl

Publicatiedatum: