Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Op naar meer vraag en aanbod voor 600.000 hectare Groenboerenland in 2030

Groenboeren Conferentie 'Hoe dan wel?': zaterdag 4 februari op Educatorium UvU

Met als thema: Nederland Groenboerenland: Het kan wel! organiseren de initiatiefnemers van het Groenboerenplan een congres voor iedereen die betrokken is bij de landbouwvraagstukken van vandaag-de-dag. Van beleidsmakers, onderzoekers, boerenbestuurders op landelijk en provinciaal gebied tot boeren en burgers die willen bijdragen aan een volhoudbaar landbouw- en voedselsysteem in Nederland. Met als ambitie minimaal 600.000 hectare (een derde van huidige landbouwareaal) Groenboerenland in 2030.

Het Groenboerenplan wil al haar gezamenlijke en in decennia opgebouwde kennis en ervaring ter beschikking stellen om te komen tot een nieuw perspectief voor de landbouw in Nederland, de uitvoering van het NPLG (Nationaal Programma Landelijk Gebied) en handelingsperspectieven bieden aan boer en burger.
Het congres vindt op zaterdag 4 februari plaats op het Educatorium van het Utrechts Science park en is een samenwerking met het Future Food programma van de Universiteit van Utrecht.

Centraal staat de vraag: Hoe dan wel? Hoe zorgen we voor opschaling van bewezen groene modellen door de vraag zodanig te stimuleren dat boeren kunnen overstappen naar groene landbouw vanuit de 10 punten uit het Groenboerenplan. En hoe kunnen we zorgen voor voldoende aanbod, onder andere door huidige en toekomstige boeren die extensief willen gaan boeren toegang te geven tot betaalbare grond.

Op 6 juli werd het Groenboerenplan aangeboden aan de (ex) Minister van LNV Staghouwer en de huidige Minister van Natuur en stikstof Christianne van der Wal. Sindsdien werken groene boerenorganisaties met maatschappelijke organisaties en wetenschappers vanuit het tienpuntenplan verder aan de ambitie voor de echte omslag van ons landbouw en voedselsysteem.

Tim van Hattum, hoofd klimaat van de WUR is keynote spreker en schetst het toekomstbeeld van de landbouw in het kader van de klimaatopgaven. Groene boeren delen hun ervaring met de transitie van hun eigen bedrijf naar extensieve landbouw. Verder zijn er meer dan dertig workshops over onder andere toegang tot grond, groene verdienmodellen, kennis, onderzoek en onderwijs en relatie bodem, voeding en gezondheid.

In het slotdebat onder leiding van dagvoorzitter Natasja van den Berg gaat het met panelleden over kansrijke en haalbare interventies om te komen naar meer vraag naar biologische of anderszins bewezen duurzaam geproduceerd voedsel via eerlijke productprijzen en over een nieuw voorstel om te komen tot meer aanbod door landbouwgrond te creëren met reële pachtprijzen voor extensief werkende groene boeren.

Klik hier voor het programma van het Groenboeren Congres.

Publicatiedatum: