Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Tijdens speeddates ontstonden nieuwe verbindingen"

Jan Plagge inspireert Nederlandse bio-branche met succesverhaal van Bioland

Tholen - 'Werken aan Bio Verbanden' was het thema van de BioAcademy Inspiratiedag die gisteren bij Antropia in Driebergen gehouden is. Jan Plagge, president van Bioland, inspireerde de deelnemers vanuit de ervaringen in Duitsland hoe we in Nederland de biologische keten van boeren, handelaren, verwerkers en retail verder kunnen verbinden en versterken.

Jan Plagge was 'digitaal aanwezig' en lichtte de succesfactoren van het samenwerkingsverband Bioland toe. Geertje Schlaman vertelt namens de BioAcademy kwaliteitsgroep: "Omdat hij heel groot in beeld was en het geluid erg goed was, kwam hij echt binnen. Wat opviel is dat hij buitengewoon rustig en goed zijn verhaal kan vertellen. Hij gaf een heel open presentatie en wist ieders aandacht vast te houden. Opvallend vind ik dat Bioland gewoon alles in eigen hand heeft, van certificering tot onderzoek als actieve connecties met de politiek onderhouden. En de connecties zijn zo sterk, waardoor de lijntjes heel kort zijn. Binnen Bioland is een heel democratische besluitvorming. De presentatie leverde heel veel leerpunten op voor iedereen, want hier kijken we in Nederland jaloers naar. Hij gaf aan dat Bioland zich bewust in de politieke lobby op het gehele politieke veld richt juist met de sterke veranderingen in de politieke stromingen."

Jan Plagge op het beeldscherm en op de voorgrond Allard Bakker, Jan Groen en Harrie Janssen.

Voor de connectie met de Nederlandse keten organisatie en om de zaal bij de presentatie te betrekken, kregen Allard Bakker, Jan Groen en Harrie Janssen vervolgens de kans om in een panelgesprek te reageren op de presentatie van Jan Plagge. "Er werden wat kritische punten genoemd en daar ging de Bioland-directeur heel open op in. Mooi om te zien. In de discussie kwam naar voren dat de Nederlandse cultuur heel anders is en de Nederlandse organisatie nog heel jong is. Maar bovenal is er veel waardering voor de structuur van Bioland en hun visie. De gedeelde visie is de samenhang en kracht van de organisatie. Op de vraag of Nederland niet onderdeel van Bioland kon worden benadrukte Jan Plagge heel mooi dat het voor ieder land het beste is om zijn eigen vergelijkbare plusontwikkeling van biologisch door te maken. En Bioland wil hier zeker de nodige kennis voor overdragen."

Speeddate-sessies
Zo'n tachtig mensen waren aanwezig bij de inspiratiebijeenkomst in de avond. Daarbij waren in de middag nog twee werkbijeenkomsten met ook andere deelnemers. "Het was heel geslaagd. Antropia is al een heel mooie locatie en we werden ook nog vergezeld door de zon, waardoor het programma ook deels buiten kon plaatsvinden. Het was een heel goede en diverse groep bij elkaar zo."

De presentatie van de Bioland-president werd voorafgegaan aan diverse speeddate-sessies. Bij binnenkomst kon men al een gesprekspartner uitkiezen door dat naambordje mee te pakken. Dan moest je dus echt op zoek gaan naar je bordje. Geertje geeft aan dat tijdens de speeddates heel verrassende gesprekken ontstonden: "Je zag een aantal deelnemers specifieke mensen uitkiezen om mee in gesprek te gaan. Daardoor ontstonden nieuwe verbindingen, waar we als Bio Academy voor staan. Hier kregen we ook erg enthousiaste reacties over, men vond de speeddates een leuk onderdeel. Vaak ga je vooral in gesprek met de mensen die je al kent, maar uit de speeddates kwamen daardoor heel verrassende gesprekken voort. Ook voor nieuwkomers in de sector is dit een mooie gelegenheid om mensen te leren kennen."

Nieuwe verbindingen
Geertje vertelt dat de Bio Academy zeker tevreden is over de tot nu al behaalde resultaten. "We hebben een heel rijtje nieuwe partners mogen verwelkomen het afgelopen jaar, variƫrend van opleidingen tot adviesbureaus, onderwijs en een kookacademie. En zijn hele mooie nieuwe verbindingen ontstaan. Voorzitter Edith Lammerts van Bueren gaf in haar welkomstwoord ook aan heel trots te zijn op waar Bio Academy nu staat. We bouwen graag de komende jaren hierop voort en kunnen zeker lering trekken uit het inspirerende verhaal van Jan Plagge."

Voor meer informatie:
Geertje Schlaman
BioAcademy
06 54336378
[email protected]
www.bioacademy.nl