Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tentoonstelling Food for Thought verlengd tot en met 5 januari 2025

De tentoonstelling Food for Thought, waarin fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen de wereldwijde voedselindustrie vastlegt, wordt verlengd tot en met 5 januari 2025.
Food for Thought geeft inzicht in de voor velen onbekende wereld die achter ons voedsel schuilgaat. De tentoonstelling is tevens uitgebreid met een nieuwe zaal over China. Het onderzoek van Van Lohuizen verschijnt in april ook in een gelijknamig boek van Uitgeverij Lannoo en een vierdelige serie van de VPRO.

Foto: Kadir van Lohuizen

In Food for Thought neemt Van Lohuizen de bezoeker mee naar Nederland, de Verenigde Emiraten, Saudi-Arabië, de Verenigde Staten, Kenia en China. Grote projecties en foto's bieden een kijkje achter de schermen van hypermoderne zaadveredelingsbedrijven en wereldhavens tot vertical farms en slachterijen. De tentoonstelling geeft antwoord op de vragen waar ons voedsel vandaan komt en waar het naartoe gaat, en laat ook zien welke rol de scheepvaart en Nederland - de op één na grootste exporteur van agrarische producten - in het wereldwijde systeem spelen. Food for Thought laat zien hoe (maritieme) structuren en machtsverhoudingen van vroeger doorwerken in het heden en bevraagt hoe een meer gelijkwaardig en duurzaam voedselsysteem eruitziet.

Een blik op voedselgigant China
De pas geopende zaal over China toont indrukwekkende beelden van deze voedselgigant en de geautomatiseerde processen die hier ontwikkeld worden: van plukrobots en robotautootjes die voedsel bezorgen tot landbouwdrones en volautomatische kranen in enorme havens. Het werk van Van Lohuizen maakt de enorme schaal inzichtelijk waarmee China ervoor probeert te zorgen dat de 1,4 miljard inwoners in de toekomst genoeg te eten hebben.

Kadir van Lohuizen: "Ik ben heel blij dat Het Scheepvaartmuseum een extra zaal vrij heeft gemaakt voor het zeer recente werk over China: het land waar voedselzekerheid en -veiligheid de hoogste prioriteit heeft, de eigen productie steeds groter wordt dan de import en automatisering en AI een steeds grotere rol gaan spelen."

Gelijknamige producties van Uitgeverij Lannoo en de VPRO
Naast de verlenging van de tentoonstelling en de nieuwe zaal over China, komt het werk van Kadir ook te zien in een boek van Uitgeverij Lannoo en een documentaireserie van de VPRO. Het boek Food for Thought – dat ook gezien kan worden als een voedselatlas – verscheen op 4 april en gaat in op de facts and figures achter de globale voedselindustrie. In de gelijknamige documentaireserie geven de makers Doke Romeijn en Kadir van Lohuizen in vier afleveringen een kijkje achter de schermen in verschillende voedsellanden.

Michael Huijser (algemeen directeur Het Scheepvaartmuseum) reageert enthousiast op deze ontwikkelingen: "Er is ontzettend veel belangstelling voor deze tentoonstelling. Samen met de komst van de VPRO-serie en het boek van Uitgeverij Lannoo, geeft deze verlenging bezoekers langer de gelegenheid om deze impactvolle tentoonstelling te bezoeken."

Klik hier voor meer informatie.

Publicatiedatum: