D66 wil kledingindustrie radicaal hervormen: pleit voor Eco-score en hogere boetes voor greenwashing

D66 diende afgelopen vrijdag tijdens Black Friday een initiatiefnota in om de kledingindustrie radicaal te hervormen: "De kledingindustrie is vervuilender dan de lucht- en scheepvaart bij elkaar. Door de hoge uitstoot, chemische kleuring en grote mate van overproductie. Daarbovenop gooien we per jaar wereldwijd 764.000 vuilniswagens aan kostbare materialen weg", aldus Tweede Kamerlid Kiki Hagen, die een plan schreef om de kledingindustrie aan te pakken. In de nota staan diverse punten die de partij en het kamerlid willen aanpakken.

Blaas de textielindustrie nieuw leven in en maak van Nederland een groene koploper.

 1. Een Eco-score die laat zien hoe duurzaam een kledingstuk is - Zoals bijvoorbeeld energielabels op wasmachines of de Nutri-score in de supermarkt.
   
 2. Straf kledingmerken die aan greenwashing doen met hoge(re) boetes - Zodat zij stoppen met valse claims.
   
 3. Investeer in circulaire kledingmerken - Investeer in onze Nederlandse pioniers, zodat duurzame kleding de norm wordt en we de Nederlandse textielindustrie nieuw leven inblazen. Als groene koploper.
   
 4. Eerlijke informatie over wat er gebeurt met teruggestuurde kleding - Bijvoorbeeld met een online pop-up vóórdat mensen iets bestellen.
   
 5. Kledingmerken moeten materialen standaard recyclen - Zodat een oude jurk weer een nieuwe jurk wordt en we geen nieuwe grondstoffen gebruiken.
   
 6. Stop met niet-herbruikbare (micro)plastics in kleding - Weer microplastics uit ons milieu, natuur en onze gezondheid.
   
 7. Eisen aan de kwaliteit van kleding - Zodat kleding lang mee gaat en daarna weer een nieuw kledingstuk kan worden.

Klik hier om de initiatiefnota 'Een nieuw ontwerp voor de kledingindustrie' te lezen. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven