Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Meer diversiteit op het land, in de keuken en cultuur

Kunstwereld en biologische coöperatie starten fonds

Biologische coöperatie Odin, kunstenaar Claudy Jongstra, Galerie Fontana Amsterdam en de Iona Stichting richten per 1 januari 2024 het fonds New Definitions op. Het doel is meer diversiteit en creativiteit op het boerenland, in de keuken, de cultuur en de mode. Het fonds wil dit doen door veranderaars in deze sectoren te ondersteunen, te beginnen met een impuls voor een patent- en gentechvrij biologisch plantenveredelingsprogramma. Hiermee wil het fonds bijdragen aan sterk en vrij zaadgoed voor de duurzame biologische voedselproductie.

Tangible Transformations I. Foto: Xavier Padrós

Patent- en gentechvrije plantenveredeling
Vanuit de biologische sector klinkt sterk de behoefte aan een patent- en gentechvrij biologisch plantenveredelingsprogramma. New Definitions wil hier een bijdrage aan leveren, omdat dit past in haar doelstelling van meer diversiteit op de akker en op het bord. Er liggen al concrete plannen bij het fonds om proefakkers op te zetten bij boeren die actief aan de vrije biologische zaadveredeling willen bijdragen. Voor de beoordeling van projecten zal naast de Iona Stichting, Claudy Jongstra en Odin directeur Merle Koomans van den Dries, ook emeritus hoogleraar Biologische Plantenveredeling en voorzitter van de BioAcademy Edith Lammerts van Bueren aanschuiven.

Boerderij van de toekomst
“Een gedeelde zorg van Odin en mij zijn het verdwijnen van biodiversiteit en creativiteit op het boerenland, in de keuken, in de cultuur, mode en architectuur” zegt Claudy Jongstra. “We willen daarom met New Definitions de landbouw verduurzamen, de identiteit van de boerderij van de toekomst onderzoeken en alternatieven ontwikkelen.”

Jongstra’s indrukwekkende, monumentale wandkleden van 100% natuurlijke wol, sieren de wanden van grote musea, kunstverzamelaars en bedrijven. In haar missie om in haar werk natuurlijke verfstoffen te gebruiken kwam ze in 2021 in contact met Odin boerderij De Beersche Hoeve, waar de afgelopen seizoenen onder andere de verfplanten wede, wouw, zonnebloem en coreopsis (meisjesogen) voor haar zijn geteeld.

Tangible Transformations III - Claudy Jongstra aan het werk

Diversiteit op de akker en in de keuken
Merle Koomans van den Dries (Odin): “Ook wij willen diversiteit en creativiteit terugbrengen op de akker en op het bord. We maken ons zorgen over de toenemende macht van grote chemieconcerns over het zaad voor onze teelten. De diversiteit in beschikbare voedingsgewassen neemt schrikbarend af. De huidige discussie over het dereguleren van gentech in voedingsmiddelen is een wake-up call dat we als bio-sector harder moeten werken aan een plan B. Op Odin-boerderij De Beersche Hoeve werken we hier al aan door de biologische veredeling van nieuwe groenten. Ook bij De Bolster Organic Seeds doen ze dit. Maar er moet meer gebeuren en daar wil Odin graag een bijdrage aan leveren. Dat doen we ook door het telen van verfplanten op De Beersche Hoeve voor de kunstwerken van Jongstra. Daaruit is trouwens ons contact ontstaan en uiteindelijk ook het idee van het fonds geboren.”

Tangible Transformations
Het fonds New Definitions kan opstarten dankzij een bijdrage van de Iona Stichting en de verkoop van drie monumentale werken van 8 x 3,60 meter, die Claudy Jongstra vervaardigde voor de serie ‘Tangible Transformations’. Tangible Transformations I is nu te zien in Disseney Hub Barcelona. Tangible Transformations II wordt vanaf 20 januari gepresenteerd bij galerie EENWERK in Amsterdam. Het derde werk wordt voor het eerst op 17 en 18 januari getoond tijdens de BioKennisweek in Den Bosch, bij de stand van Odin.

Alle werken krijgen een eigen paspoort dat beschrijft waar alle grondstoffen vandaan komen, hoe ze gemaakt zijn en welke studieprojecten eraan verbonden zijn. Alle Tangible Transformations-kunstwerken zijn te koop en 10 % van de opbrengst gaat naar het fonds New Definitions.

Fonds New Definitions
Mensen of organisaties die willen bijdragen aan New Definitions kunnen dat doen via de schenkpagina op Iona.nl en vervolgens bij ‘bestemming’ het fonds New Definitions te kiezen of fondscode 6028 in te vullen.

Voor meer informatie: www.odin.nl

Publicatiedatum: