"Een mooie dag om de biologische sector te vieren"

Vele acties door heel Europa voor European Organic Day

Vandaag, 23 september, is het European Organic Day, een initiatief van IFOAM. Op deze dag wordt de biologische sector in het zonnetje gezet en door heel Europa acties ondernomen om biologische producten meer in de winkelkar te laten belanden. Bovendien wordt er geëvolueerd hoe ver de sector is ten opzichte van de collectieve doelstelling: 25% biologisch landbouw areaal in 2030. "Een jong initiatief die voor de biologische sector van groot belang is en elk jaar meer en meer acties door heel Europa geniet", vertelt Michaël Wilde van Bionext. 

"Dit is de perfecte datum om de biologische productie te vieren. Het is een tijd van evenwicht en harmonie, tussen dag en nacht, zomer en winter. De biologische landbouw beweegt zich in harmonie met deze cyclus. Biologische boeren balanceren traditionele, ecologische methoden met nieuwe wetenschap en technologie die de landbouw naar de toekomst zullen stuwen", aldus Janusz Wojciechowski, commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling.

'De mooiste boodschap is bio'
BioForum en Bionext trappen vandaag, tijdens EU Organic Day, een nieuwe campagne af met de oneliner 'De mooiste boodschap is bio'. "Met deze campagne willen we iedereen aansporen om wat vaker biologische producten in het winkelkarretje te leggen, want biologisch is een smaakvolle, logische keuze die leidt tot gezonde bodems, meer dierenwelzijn en een stabiel klimaat. Steeds meer Vlamingen kopen daarom bio en herkennen ook het EU-biologisch label."

"Door kleine aanpassingen in hun koopgedrag in de supermarkt kunnen mensen laten zien wat voor wereld zij willen. Dat is het uitgangspunt voor de campagne die de sectororganisaties voor bio in België en Nederland samen zullen uitbrengen. Het biolabel staat voor een alomvattende aanpak om landbouw en voedselproductie op alle aspecten van mens, dier en milieu in balans te brengen. Door als consument vaker te kiezen voor biologisch, help je de wereld op al deze fronten verder. Kiezen voor biologisch is dus een lekkere en makkelijke manier om dagelijks een positief verschil te maken."

Lieve Vercauteren, directeur van BioForum: "Eind oktober zijn de eerste acties gepland in drie hypermarkten van Carrefour. We organiseren er proeverijen met biologische appelen en zullen de klanten door subtiele aanpassingen in de winkel ook stimuleren om bio in hun winkelmandje te leggen. Hopelijk zullen de andere retailers de komende jaren hun voorbeeld volgen."

Bio Bruist
BioForum organiseert verder op deze dag 'Bio Bruist'. "Bio Bruist zal uit drie delen bestaan. In de vroege middag kunnen alle stakeholders van de biologische sector gratis deelnemen aan ons inhoudelijk programma. Moderator Steven Vromman zal in een panelgesprek met de Vlaams minister van landbouw en Vlaams Minister van Omgeving peilen naar de ambities van Vlaanderen als het om bio gaat en horen hoe zij staan tegenover de Europese plannen voor de biolandbouw."

VLAM reikt die middag ook de BioVLAM uit aan een biologisch ondernemer met een innovatief product of concept. Dit deel van Bio Bruist wordt afgesloten met comedian Wim Claeys en een receptie. Aansluitend op het inhoudelijke programma volgt een bio-diner.

"In de avond gaan we gewoon verder, maar dan ligt de nadruk op feesten en plezier. Een liveband trekt het feest op gang, gevolgd door een DJ die ons hopelijk tot de vroege uurtjes in beweging houdt. Voor het avondgedeelte vragen we een kleine vergoeding. Het is ook het uitgelezen moment om je mede-ondernemers te ontmoeten in een informele setting."

In samenwerking met de Biowinkelvereniging is er voor deze dag een recept gemaakt voor een soep met pompoen, appel en gember. "Daarnaast hebben we uitgerekend wat de impact is als je deze soep maakt met 100% biologische ingrediënten versus niet-biologische ingrediënten. Als men met z’n vieren 1 keer deze biologische soep eet, wordt er bijna 30 gram CO2 en meer dan 8 liter water bespaard.  De appel, gember en pompoen zijn deze week in de aanbieding, het recept ligt voor iedereen klaar in de winkel. (diverse vrije biologische speciaalzaken, alle Odin & Ekoplaza filialen) In een groot aantal winkels kan de soep ook geproefd worden."

Initiatieven door heel Europa
Naast de Nederlandse en Belgische initiatieven zijn er natuurlijk nog vele acties door Europa heen. Allesoverbio.be zette alle Europese initiatieven op een rijtje.

  • Het Verenigd Koninkrijk biedt een gratis downloadbaar Natuuractiepakket aan om de natuur te helpen beschermen. Met leuke tips om van de tuin een natuurparadijs te maken en om bijen te spotten
  • In Finland kan het personeel van het Ministerie van Land- en Bosbouw genieten van een bordje biologische pap bij het ontbijt. De medewerkers van de Finse vertegenwoordiging van de Europese Commissie mogen mee aanschuiven om de dag goed te beginnen.
  • In Tsjechië vieren ze gelijk de hele maand bio. Men kan in het hele land biologische boerderijen bezoeken waar allerlei lekkers te proeven is.
  • In het Franse Lyon vindt van 18 tot 20 september het 'Salon international des produits biologiques' plaats, een grote beurs voor biologische producten.
  • Litouwen organiseert de internationale conferentie EKOLINK 2022 op 22 en 23 september, met o.a. sprekers uit België, Denemarken, Frankrijk en Zwitserland.

Ook in Italië worden de pijlen op de biologische sector gericht. Vandaag was een persconferentie in Bologna, waar biologische organisaties nieuwe projecten en initiatieven kunnen presenteren voor de verdere ontwikkeling van de biologische sector.

Ondanks de oorlog blijft zelfs Oekraïne toegewijd aan de verdere vooruitgang van de biologische landbouw in het land, zo meldt FiBL. FiBL, dat al bijna 20 jaar actief is in projecten om de biologische sector en markt in Oekraïne te ontwikkelen, moedigde zo de biologische belanghebbenden aan om deel te nemen aan de jaarlijkse Europese Biologische Dag op 23 september. Vanwege de oorlogsomstandigheden zal het feestelijke evenement plaatsvinden als online conferentie met de titel 'Organische dag in Oekraïne', die werd gehouden op 23 september van 10:00 tot 12:30 uur. "De belangrijkste doelstellingen van het evenement zijn om te informeren over het laatste nieuws over de Oekraïense biologische sector en om de betrokkenheid van Oekraïne bij de ontwikkeling van biologische landbouw te demonstreren."

European Organic Awards
In Brussel worden ten slotte de European Organic Awards uitgereikt. Ze belonen Europeanen die een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren, ontwikkelen en stimuleren van de biologische waardeketen.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.