Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fotoreportage: ‘Gangbare jongens’ zorgen voor meer dan genoeg gesprekstof tijdens BioBorrel

Tholen - De achttiende editie van de BioBorrel trok gisterenavond veel nieuwkomers. Naar schatting de helft van de aanwezigen stak zijn hand op toen gevraagd werd wie er voor het eerst bij de BioBorrel was. In de presentaties was aandacht voor de situatie op de  (biologische) graanmarkt en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne hierop. En het daaropvolgende verhaal van Rabobank-analist Harry Smit zorgde voor de nodige gefronste wenkbrauwen en discussie naderhand.

Biojournaal was aanwezig bij de BioBorrel in Utrecht en maakte een fotoreportage. Klik hier om de fotoreportage te bekijken.



De situatie op de (bio-)graanmarkt
De focus van de presentaties lag dit keer op de huidige graansituatie. Jan-Willem Baas, voorzitter van het Comité van Graanhandelaren, ging in zijn presentatie 'Perfect Storm' in op het feit dat de ene na de andere gebeurtenis er de afgelopen tijd voor heeft gezorgd dat de graanprijs zich op het hoogste niveau ooit bevindt en wat dit voor gevolgen heeft. "Als graanhandel denken we dat het nog jaren gaat duren voordat de grondstoffenmarkt weer gaat stabiliseren."   

Jan-Willem Baas

Vervolgens beschreef Marco Molier van BioCore de huidige situatie op de biologische graanmarkt. Hij ging onder meer in op de zorgen die ze allereerst hadden voor hun eigen mensen die werkzaam zijn voor de Oekraïense dochterfirma. En hij toonde schrijnende cijfers die laten zien hoe het er voor staat met de bio-graanproducenten in Oekraïne. "Bovenal chapeau en een diepe buiging voor het moed van de Oekraïners." 

Marco Molier

"Verduurzaming landbouw in huidige tijd lastiger" 
Na het verhaal van Marco was het de beurt aan Harry Smit. Harry is Senior Analyst Farm Inputs & Farming, RaboResearch Food & Agribusiness. In zijn presentatie met de titel 'Impact van de Oekraïne oorlog op de voedseltransitie' ging het eerst onder meer over de hogere kunstmestprijzen, maar kreeg het daarna een wat groener tintje, wel met de nodige bedenkingen. Zo zei hij: "Kringlooplandbouw is een belangrijke stap om op de langere termijn duurzaam te worden. Maar die stap is in de huidige tijd wel lastiger. En de vraag is of we ons dit kunnen permitteren. Want minder productie in een krappere markt is niet wat we willen." Wel is een agrarisch landschap zonder biodiversiteit in de omgeving volgens Harry een doodlopende weg. 

Harry Smit

Vuur aan de schenen
De presentatie van Harry deed de nodige stof opwaaien en in het vragenrondje dat volgde werd de analist het vuur aan de schenen gelegd. René van der Veer van De Veldkeuken vroeg Harry of we niet minder afhankelijk moeten worden van de wereldmarkt. Daarop gaf hij aan dat er een krimp moet komen omdat de landbouwsector in Nederland over de milieugebruiksruimte heen gaat. Harry pleitte ervoor om de landbouw te richten op markt 800 kilometer om ons heen. "De wereld hoeven wij niet te voeden vanuit Nederland. Er gaat een correctie komen, de markt gaat nu over de milieugebruiksruimte heen." Vraaggestuurde ketens en een gebiedsgerichte aanpak is volgens hem essentieel. 

"Eén groot paniekverhaal - wij willen urgentie zien"
Zo omschreef Ronald van Marlen omschreef de presentatie van Harry als 'één groot paniekverhaal'. "De hele industrialisatie is totaal uit de hand gelopen." En: "Wij willen urgentie zien, wij hebben haast. We kunnen de bodems niet laten sterven." 

Thomas bedankte daarna de sprekers. "Zeker de twee gangbare jongens die zich in de 'dungeons' van de bio-sector bevonden vandaag. Het gaat allemaal niet hard genoeg, maar bedankt dat jullie er waren." 

Aansluitend aan de presentaties was er zoals altijd gelegenheid om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje.

Locatie
Het event vond voor de tweede keer plaats bij Werkspoorcafé de Leckere in Utrecht. De afgelopen jaren wisselden online BioBorrels en live borrels elkaar af. In september 2020 was het Werkspoorcafé het decor van de eerste live borrel in coronatijd en een jaar later (16-09-2021) vond de septembereditie ook fysiek plaats. Dit keer in BlueCity Rotterdam. De eerste jaren was Pakhuis De Zwijger in Amsterdam de vaste locatie van de BioBorrel.

Binnenkort doen we in Biojournaal nog uitgebreider verslag van de presentaties.  

Klik hier om de fotoreportage te bekijken. 

Voor meer informatie: www.debioborrel.nl