Stichting Demeter organiseert Koe-Dialogen

Ahimsa, de rustende koe, start haar reis vanaf strand IJburg

Zaterdag 11 september om 15.00 uur openen stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter van Stadsdeel Oost en dichter Alexis de Roode het kunstproject Ahimsa, de rustende koe, op strand IJburg Amsterdam. Het project draait om het immense sculptuur van een liggende koe, gemaakt door beeldend kunstenaar Jantien Mook. Vanaf IJburg start de stalen koe haar reis langs publieke buitenruimtes in heel Nederland. Met dit krachtige beeld roept Mook op tot een liefdevolle omgang met onze koeien en alles wat daarmee samenhangt. Over de omwenteling naar een nieuw landbouwsysteem opent Stichting Demeter het gesprek met burgers, boeren en beleidsmakers in de Koe-Dialogen.

Jantien Mook bij Ahimsa op strand IJburg. Foto: Marcia van der Hart.

Na 'The Wheeping Elephant' en 'Ode voor het varken' is 'Ahimsa, de rustende koe' het derde stalen dier waarmee Mook de ontwikkelingen in de samenleving bevraagt door ze in een andere, creatieve context weer te geven. Jantien: “Ze lichten iets uit, openen ons hart en helpen ons om in deze tijd van onrust, onderbuikgevoelens en ongenuanceerdheid weer verbinding te maken met wat wijzelf als waar en waarachtig ervaren.”

Als symbool van onze landbouwcultuur stelt Mook de koe centraal om haar te bedanken voor haar overvloedig geven, al decennia lang. Het beeld verwijst eveneens naar de bron van leven, onze grote Moeder aarde, de fundering van ons bestaan, waar we bewuster, speelser en avontuurlijk mee om kunnen gaan. Als iedereen oog blijft houden voor het grotere geheel en bijdraagt om dit te ondersteunen, kan de koe op adem komen, kunnen wij op adem komen en kan de planeet op adem komen.

Biodynamische landbouw
Met Ahimsa, de rustende koe, brengt Jantien Mook nu een ode aan de koe. Mook ging in Nederland op zoek naar een koe-vriendelijke melkveehouderij en kwam uit bij Stichting Demeter en de daaraan gelinkte biodynamische boerenbedrijven, waar dierenwelzijn, biodiversiteit en een levende bodem de basis zijn. Een landbouwcultuur, die naast de productie van vitale voeding juist ook maatschappelijke en sociale waarden toevoegt, zoals zorg voor mensen, dieren en natuur.

Koe-Dialogen
Met een financiële bijdrage van Stichting Bylandt, Stadsdeel Oost en Stadsdeel West voor materiaal van het beeld heeft Mook afgelopen maanden, samen met haar vriend Dirk-Jan Schrander, de stalen sculptuur gemaakt van een liggende koe, die rust, ontspanning en liefde uitstraalt. De sculptuur start met een expositie op het strand bij IJburg. Zodra de financiering rond is, zal de koe in samenwerking met Stichting Demeter haar reis vervolgen langs nog vijf locaties in Nederlands. Rondom het kunstwerk organiseert Stichting Demeter zes Koe-Dialogen en podcasts om met elkaar in gesprek te gaan over wat de koe ons geeft en wat wij haar daarvoor willen teruggeven. Deze communicatie wordt gesteund door o.a. Triodos Foundation, Iona Stichting en Willy Schilthuisfonds van de BD-Vereniging

De reis van Ahimsa kun je volgen via de Facebook- Instagram-pagina's van Stichting Demeter en Jantien Mook.

Voor meer informatie: www.stichtingdemeter.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven