Jaarverslag AgruniekRijnvallei

Biologische veehouders profiteerden van groeiende vraag naar biologische producten

Coöperatie AgruniekRijnvallei heeft het boekjaar 2020 afgesloten met een positief resultaat na belasting van 0,5 miljoen euro. De geldomzet steeg naar 283 miljoen euro. Als gevolg van afnemende dieraantallen, onduidelijkheid rondom stikstofregelgeving, dierziektes en de coronapandemie waren de omstandigheden in 2020 uitdagend. Toch heeft AR met de vier pijlers voer, plant, op- en overslag en winkels mooie resultaten geboekt. Zo heeft AR in 2020 3,2% meer diervoer afgezet en boekten de winkels een recordresultaat. Over 2020 heeft AR in totaal 9,4 miljoen euro uitgekeerd aan prijsreductie, kortingen en Extra AR voordeel.

Groeiende vraag naar biologisch
De biologische sector groeide in 2020 gestaag door. Er was een
stijgende vraag naar biologische producten in Nederland. Vanwege
de coronasituatie bezochten meer consumenten boerderijwinkels om
hun levensmiddelen te kopen. Hier profiteerden ook de biologische
veehouders van. Tegelijkertijd waren er zorgen over dierziektes (dreiging Afrikaanse Varkenspest, vogelgriep) en de coronasituatie. AR Biologisch kijkt terug op een jaar met mooie resultaten en veel
nieuwe klanten. Zo werd in 2020 het biologische merk Unevo (kalver- en lammerenmelkpoeder) ontwikkeld en op de markt gezet.  

Algemeen directeur Martin Grift en voorzitter bestuur Menso Tijssen tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Bio-NL
Met De Valk Wekerom wordt binnen Bio-NL samengewerkt aan de productie van biologische voeders. Die samenwerking is in 2020 succesvol voortgezet. Binnen de samenwerking Bio-NL is de productie van biologische voeders op de locaties in Barneveld en Meppel verder opgeschroefd. Eind 2020 is de mijlpaal bereikt van 100.000 ton biologische voerproductie. Met de productielocaties in Barneveld en Meppel beschikken De Valk Wekerom en AR over voldoende capaciteit voor de groeiende vraag naar biologische voeders.

De productie van biologische rundveevoeders in Wichmond is in 2020 overgeheveld naar de fabriek in Meppel. De productielocatie in Wichmond blijft stand-by voor onvoorziene zaken en kan worden ingezet als er een concept wordt ontwikkeld dat niet samengaat met de productie in de huidige productielocaties. De locatie in Wichmond is nog volledig gecertificeerd voor GMP+ en voor de productie van biologische voeders.

IJzeren voorraad
Biologische veehouders kozen voor AR door de kennis en kunde bij het team van specialisten, de goede prijs-kwaliteitverhouding en de mogelijkheid tot het produceren van maatwerkvoeders. Uiteraard moest ook AR Biologisch dealen met de gevolgen van de coronasituatie. Dit betekende dat klantbezoeken beperkt werden en overleggen veelal via videobellen plaatsvonden. Daarnaast was er van enkele biologische grondstoffen een tekort. AR Biologisch kon de productie goed door laten lopen door haar ijzeren voorraad van grondstoffen aan te spreken.

Opnieuw groei in 2021
Voor 2021 verwacht AR een gestage groei van de biologische afzet. De consumentenvraag naar biologische producten neemt elk jaar iets toe. Van alle producten is er precies genoeg of is er sprake van een licht overschot. Voor biologische ondernemers leidt dit tot druk op de prijzen en leveringsvoorwaarden. In 2021 wordt de samenwerking met De Valk Wekerom verder uitgewerkt, waarbij beide partners ieder hun eigen assortiment en marktbenadering houden. AR Biologisch beoogt opnieuw groei in 2021. "De reputatie van AR Biologisch is sterk en daardoor zien wij een toename van het aantal relaties als een reële ontwikkeling. Voor het vergroten van de mengvoeromzet wordt er in 2021 zowel ingezet op rechtstreeks leveren als op het leveren via dealers", aldus de coöperatie in haar jaarverslag. Verder bereidt AR Biologisch zich voor op de nieuwe wetgeving die in 2022 ingaat.

Voor meer informatie: www.agruniekrijnvallei.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven