"We kiezen ervoor om een biologisch totaalpakket aan te bieden, inclusief ruwvoermix"

Tholen – Biologische varkenshouders wisten De Heus Voeders al jaren te vinden, maar sinds twee jaar groeit ook het aantal biologische legpluimvee- en melkveehouders bij deze producent van veevoer flink. Dat komt volgens rundveespecialist Thijs Hunink mede doordat De Heus in alle regio’s adviseurs heeft op het gebied van biologische ruwvoerteelt, bemesting en rantsoen. “We hebben in de afgelopen jaren veel gedaan aan kennisuitwisseling tussen onze adviseurs en tussen onze adviseurs en klanten.”

Foto: De Heus Voeders

Samenwerking
De omslag naar meer aandacht voor het biologische aanbod voor melkveehouders kwam toen de grote veevoerproducent begin 2019 een samenwerking aanging met Global Feed Mill. Daarvoor liet De Heus de productie en inkoop over aan andere fabrieken en was zij een zogeheten ‘loon voerproducent’. Inmiddels doet De Heus ook de inkoop van biologische grondstoffen zelf, net als het uitvoeren van grondstofanalyses in het eigen laboratorium in Veghel en de ontwikkeling van nieuwe producten.

Foto: De Heus Voeders

Global Feed Mill vanuit de lucht. Foto: De Heus Voeders

Grasonderzoek, ruwvoerpositie en kruiden
In 2020 bracht De Heus drie producten in een biologische variant uit: de Bestermine Mineralenemmers die de gezondheid van de koe een handje helpen, de ruwvoervervanger Ruwvoermix en de natuurlijke toevoeging RECYCLE. Thijs: “Door opname van veel weidegras op biologische bedrijven is met name in het voor- en najaar de benutting van het hoogwaardige eiwit een uitdaging. Om de benutting te verbeteren en het ureum in de melk laag te houden, zetten we RECYCLE in. Specifieke plantextracten zorgen ervoor dat meer eiwit uit gras wordt omgezet naar melkeiwit. Juist voor de biologische bedrijfsvoering is de benutting van gras nog belangrijker. De koeien grazen tenslotte zoveel mogelijk buiten.”

De kennis die nodig is om dit soort producten te ontwikkelen en toe te passen, komt onder meer uit het grasonderzoek Kijk op Gras van De Heus, wat vanaf 2020 met twee biologische melkveebedrijven is uitgebreid. Door monsters te nemen wordt onder meer de verhouding tussen eiwit en suiker in kaart gebracht. Als er veel suiker in het gras zit, is er meer eiwit nodig en andersom. “Het onderzoek vertelt je precies wat je aan aanvullend krachtvoer nodig hebt om voldoende melkproductie te krijgen. Het gras is immers de basis en het krachtvoer slechts een aanvulling om het rendement te verbeteren.”

Foto: De Heus Voeders

Ruwvoermix ook biologisch
De biologische Ruwvoermix, die ook vorig jaar werd geïntroduceerd, stond voornamelijk in de zomermaanden in de belangstelling. “Boeren moesten veel moeite doen om voldoende ruwvoer van eigen land te halen. Door de droogte was dat ook in 2020 een uitdaging. Dat leidde met name in het voorjaar en aan het einde van de zomer tot dreigende ruwvoertekorten. Een product als deze biologische Ruwvoermix kan dat tekort compenseren. Voorheen waren dit soort ondersteuningsproducten lastig te krijgen. Het is erg belangrijk dat de biologische oorsprong gewaarborgd is. We kiezen er bij De Heus voor om een biologisch totaalpakket aan te bieden, inclusief dus deze ruwvoermix.”

Dit alles zorgt volgens Thijs voor nieuwe klanten. “De biologische melkveehouders hebben hun eigen uitdagingen op het vlak van ruwvoerteelt en rantsoeninvulling. We merken dat de specifieke begeleiding op het vlak van teelt, voederwaarde van weidegras en benutting van eiwit van het eigen bedrijf zorgen voor verbetering van resultaten. Hiervoor krijgen we waardering van onze klanten en met veel plezier en vertrouwen helpen we de biologische veehouderij zo een stapje verder.”

Voor meer informatie: 
De Heus Voeders
+31 (0)318 - 675 500
info@de-heus.nl
www.de-heus.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven