Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De Boerentroonrede: woensdag 20 januari 10:00–10:30 uur

De Groote Voort waar bedrijf en klimaat samen komen

De boerentroonrede staat dit jaar in het teken van klimaatverandering. Ingeleid door Edith Lammerts van Bueren - voorzitter van de Bio-Academy - geven Jan Dirk van de Voort en zijn zoon Peter in een duo-presentatie hun visie op de ontwikkeling van De Groote Voort in Lunteren met de befaamde Remeker kaas. 

Steeds vaker stellen boeren uit hun omgeving vragen over hun bedrijf, vooral bij extreem weer. 'Waarom staat jullie grasland niet onder water? Of juist bij droogte.' 'Hoe kan het dat jullie gras nog groen is?' Wat is het 'geheim' van dit succesvolle bedrijf? Wat kunnen collega-boeren hier van leren of overnemen. Een kleine passage uit de boerentroonrede geven we hierbij vast vrij: 

"Het land rond de boerderij bestaat uit 100 % grasland, dat al 31 jaar niet meer geploegd is. De dieren onderhouden het en elk jaar ziet het er weer beter uit dan het jaar ervoor. Uit metingen blijkt dat naast de wormen ook de bacteriën en schimmels toenemen in de bodem. Verder zien we een stijging van het humus gehalte (koolstof vastlegging). Storende lagen worden door kruiden en pendelende wormen doorboort en verbrokkelen, zodat gras wortels dieper kunnen wortelen en zo de droogte beter trotseren en in de winter als het nat is blijft geen water meer op het land staan. Drie jaar geleden toen de droogte zijn intrede deed, hebben we onze beregeningsinstallatie verkocht."

Jan Dirk en Peter van de Voort.

Uit de op natuurlijkheid gerichte bedrijfsvoering van De Groote Voort komen veel voordelen uit voort voor de biodiversiteit en het klimaat!
Vanuit de bio-regelgeving besparen alle biologische bedrijven op fossiele brandstoffen vanwege het niet gebruiken van kunstmest – waarvoor bij de productie veel aardgas nodig is- en het niet gebruiken van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen.
De bedrijfsvoering van Groote Voort leidt daarnaast nog tot een aantal extra klimaatvoordelen die het gebruik van fossiele brandstoffen terugbrengen en de opslag van koolstof in de bodem bevorderen (klimaatmitigatie). En zorgt ook voor meer veerkracht bij klimaatverandering (klimaatadaptie). 

  • Niet ploegen
  • Geen overzees krachtvoer
  • Geen gebruik sleep of weidevoet
  • Geen gebruik van beregeningsinstallatie
  • Minder methaanuitstoot dankzij natuurlijke voer-samenstelling
  • Geen ontwormingsmiddelen, of middelen voor vliegverdelging
  • Geen pasteurisatie en toevoegingen bij bereiding kaas
  • Betere mestkwaliteit
  • Meer opslag koolstof in de bodem
  • Meer afzet in korte ketens (minder voedselkilometers)
  • En tenslotte en steeds belangrijk wordend: Minder kwetsbaar bij extreme regenval en bij extreme droogte door betere doorworteling en bodemstructuur. 

Sprekers: Jan Dirk en Peter van de Voort, De Groote Voort, Lunteren -www.remeker.nl 

De boerentroonrede wordt van een intro en slotwoord voorzien door de voorzitter van de Bio Academy Edith Lammerts van Bueren, 
De boerentroonrede vormt onderdeel van de BioKennisweek, georganiseerd door Bionext. 

Voor meer informatie over de Boerentroonrede:
Bert van Ruitenbeek 06 20731016 of Edith Lammerts van Bueren 06 10919736 

Publicatiedatum: