Overgang naar stalrantsoen bij biologisch melkvee

Nu het weideseizoen vrijwel voorbij is en de koeien overgaan naar het volledige stalrantsoen, is het tijd om in te spelen op de komende rantsoenveranderingen. Ook wanneer de koeien de overgang al gemaakt hebben, is het altijd goed om het rantsoen eens onder de loep te nemen. Wat zijn de uitdagingen die je als melkveehouder tegen kunt komen? En waar moet je goed op letten? Agrifirm deelt enkele tips.
 
Samenstelling
Door hogere droge-stofopname in de stal is het belangrijk dat het rantsoen in de stal van goede samenstelling is. Het stalrantsoen moet daarom voldoende energie, zetmeel en eiwit bevatten. Het lijkt vanzelfsprekend maar broei en/of schimmel in de kuil gaan direct ten koste van de droge-stofopname, de melkproductie en de gezondheid van de koeien. Zorg daarom voor goed uitkuilmanagement.

Graskuil
Veel graskuilen van dit jaar kenmerken zich door een goede VEM, hoog suiker en laag ruweiwitgehalte. Dit vraagt meestal om een correctie vanwege de hoge verteringssnelheid. Wat laten jouw kuiluitslagen zien? Bespreek de resultaten met je eigen adviseur zodat je samen een passende brok bij jouw ruwvoer kunt voeren. 

Snijmais
In de kwaliteit van snijmais zit variatie, van net (niet) rijp tot een plant met een goed gevulde kolf. Dit vertaalt zich in snijmaiskuilen met weinig zetmeel en een lagere voederwaarde, tot snijmaiskuilen met een hoog zetmeelgehalte en goede voederwaarde.

Voor meer informatie: www.agrifirm.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven