Erika Loeckx, let it bee:

"Enige in Europa met Demeter-gecertificeerde bijenwasdoeken"

Tholen - let it bee is een kleinschalig bedrijf in het zuiden van Duitsland. let it bee maakt duurzame alternatieven voor plastic. Demeter bijenwasdoeken bijvoorbeeld. Ook zijn ze bezig met upcycling van bijenwasdoeken uit oude herenhemden. "Met onze producten kun je voedsel verpakken en bijvoorbeeld potten en kommen afdekken. Hiermee ga je voedselverspilling tegen", vertelt Erika Loeckx.

Erika is moeder van 3 kinderen en vroeg zich op een gegeven moment af welke duurzame stappen ze nog meer kon zetten. "Ik deed al biologische boodschappen, pak de fiets in plaats van de auto. En we maakten zelf wasmiddel. De volgende logische stap was om ons plastic afval te verminderen. Dat betekende meteen ook het begin van 'let it bee'. Ik wilde een duurzaam product van hoge kwaliteit maken."

Dit resulteerde in Demeter-gecertificeerde bijenwasdoeken. "let it bee is het enige bedrijf in Europa dat dergelijke doeken maakt. Voor al onze producten gebruiken wij gecertificeerd Demeter-bijenwas. Demeter-bijenteelt verschilt voornamelijk van conventionele bijenteelt door de aard van de bijenteelt. In de Demeter-werkwijze is de teelt gebaseerd op de natuurlijke behoefte van de bijenkolonie. Dit komt met name tot uiting in het behoud van de integriteit van het broednest, natuurlijke honingraatconstructie en voorplanting via het zwerminstinct." Ook over het mengsel dat let it bee gebruikt, is nagedacht: "Wij gebruiken voor ons mengsel geen boomsap, maar Demeter-propolis."

Hoe krijgt let it bee het logo op de Demeter-doeken? "De verf die we hiervoor gebruiken maak ik zelf met rode bieten. En ik breng het met zeefdruk aan op de doeken. Elk doek is handgemaakt. ook gebruiken wij geen stroom om het was op de doeken te krijgen, want we stoken enkel met vuur thuis. Daardoor kan ik ze op de oven maken."

Een ander product zijn de zakjes: "In plaats van plastic lunchboxen maken wij upcycling boterhamzakjes, onze 'knabbertasche'. De buitenkant hiervan is gemaakt van stof en het binnenzakje is met bijenwas behandelt. Deze zakjes zijn in twee formaten beschikbaar: 22x22 centimeter en 28x28 centimeter."

Bij let it bee houden ze zich ook bezig met upcycling van textiel. "Elke Duitser gooit jaarlijks 4,7 kilo textiel weg. In Nederland zal dit waarschijnlijk niet veel minder zijn. Zo ontstond het idee om upcycling doeken te gaan maken. We hebben er bewust voor gekozen om deze doeken niet te verpakken. Dat zou het doel voorbij gaan."

Voor meer informatie:

Erika Loeckx
let it bee
Martin Luther Straße 30
79331 Teningen
+49 7641 9367169
erikaloeckx@gmx.de  
www.letitbee-wachstuch.de 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven