Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Soggus Roggebrood terug van weggeweest

Lokale korte roggeketen Biobakkerij Verbeek

Biobakkerij Verbeek bakt sinds kort weer het oude vertrouwde Soggus Roggebrood. Maar tegenwoordig op basis van een lokale voedselketen waarbij de teelt van de rogge volledig op kruidenrijke akkers in Brummen gebeurt op basis van een initiatief van Verbeek en Boerderij De Nieuwenburgt, in samenwerking met Natuurmonumenten, Landschapsnetwerk Brummen en Gemeente Brummen.

Boer en bakker inspecteren de rogge. Foto door: Happyland

Werken volgens zo kort en regionaal mogelijke transparante voedselketens is een speerpunt van Biobakkerij Verbeek. Het project met Natuurmonumenten en de Gemeente Brummen biedt hen de kans om zeer lokaal te werken aan zo’n korte transparante voedselketen, maar ook aan lokale biodiversiteit waarbij Verbeek de kans had om de groeiomstandigheden van de rogge letterlijk 'om de hoek' van de bakkerij te monitoren. Verbeek kent al hun telers en leveranciers persoonlijk, ook van andere grondstoffen en houdt ook met hen ter plekke toezicht op het proces van grond tot mond. Daarbij streeft Verbeek altijd naar een zo regionaal mogelijke manier van sourcing. Bij het roggebrood ontstond de kans om dat op meest lokaal denkbare niveau te doen in de vorm van dit initiatief dat ook als doel heeft om de consument voor te lichten over voeding in relatie tot biodiversiteit, natuur en landschap. Met dit soort projecten stimuleren we lokale verbindingen en minimaliseren we onnodige kilometers voor transport. Een duurzame verbinding van grond tot mond in de ware betekenis van het woord.

Het roggebrood is uiteraard verkrijgbaar bij de Boerderijwinkel De Nieuwenburgt in Spankeren (Brummen), de boerderijwinkel van Hans van den Nieuwenburgt, de boer die de rogge voor Verbeek geteeld en geoogst heeft. Landelijk kan het roggebrood in alle natuurvoedingswinkels waar Biobakkerij Verbeek voor bakt besteld worden.

Dit project is tot stand gekomen met ondersteuning van de Provincie Gelderland en de Europese Unie in het kader van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Voor meer informatie: Gudrun Kummerer en www.biobakkerijverbeek.nl en www.boerderijwinkel-denieuwenburgt.nl

Publicatiedatum: