Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goed resultaat biologische graanpool in roerig jaar

Door de vaste afnemers en de korte keten is de biologische graanpool van Agrifirm het afgelopen roerige pooljaar goed doorgekomen. Aan de aanbodzijde was er veel aanbod van buitenlandse biologische granen, dit drukte de graanprijzen. Aan de verkoopzijde heeft vooral de coronacrisis gezorgd voor een verrassende wending. De gemiddelde poolprijs van de haver is uitgekomen op 343 euro per ton en dat is ruim 50 euro per ton hoger dan het vijfjarige gemiddelde.

Haver
De droge en warme zomer van 2019 heeft voor kwalitatief goed verwerkbare granen gezorgd en de haver was daar geen uitzondering op. De biologische haver was allemaal geschikt voor humane consumptie. De consument kan de Nederlandse biologische haver onder andere terugvinden in havermout en muesli in de supermarktschappen.

Baktarwe
Ook het resultaat van de baktarwe is uitgekomen boven het gemiddelde resultaat van de afgelopen vijf jaar. Die gemiddelde poolprijs is uitgekomen op 353 euro per ton. Deze biologische baktarwe wordt verwerkt tot meel en vindt zijn weg via verschillende bakkers naar de Nederlandse consument.

De vraag naar hoogwaardige Nederlands biologisch graan is goed. Een uitbreiding in volume is zelfs nog mogelijk, zonder direct de markt te verstoren. De markt voor voergranen is minder gunstig. Voor biologische graantelers is het belangrijk om kwalitatief goed graan te telen, wat overigens de laatste jaren uitstekend gelukt is.

Biologische graanpool
De biologische graanpool van Agrifirm bevat circa 80% van de totale biologische graanproductie in Nederland. Het grootste deel van het gecollecteerde volume bestaat uit biologische baktarwe en haver. De pool combineert volume met een goede borging van de producten en een hoge constante productkwaliteit.

Voor meer informatie: www.agrifirm.nl

Publicatiedatum: