Twee biobedrijven in de race voor Agrarisch ondernemer van het Jaar

Van de vier (deels) biologische bedrijven, die meestreden om de titel Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2020, zijn er twee overgebleven bij de laatste vijf. Deze genomineerden horen op donderdag 26 maart in de Basiliek in Veenendaal wie van hen de titel wint. 

Pluimveehouder Eric Thielen van Lamberdina’s Hoeve met 39.500 biologische leghennen is één van de kanshebbers. Thielen besloot vier jaar geleden om aan zijn gangbare bedrijf met 195.000 scharrelkippen niet nog meer leghennen toe te voegen, maar een totaal nieuw bedrijf te bouwen met een biologische leghennenhouderij. Hij noemde het bedrijf Lamberdina’s Hoeve, naar zijn oma. “Kleinschalig en duurzaam zijn geen synoniemen”, verklaart Thielen. “Juist met grootschaligheid kun je veel efficiënter investeren in duurzaamheid.” 

De andere kanshebber is Koppert Cress, dat ook enkele biologische microgroenten in het assortiment heeft. "Als land- en tuinbouw maken we topproducten, waarmee we van Nederland de gezondste delta ter wereld kunnen maken. Maar dan moeten we wel ophouden met veel voor weinig te produceren. We moeten stoppen met het maken van fabrieksproducten, daarin zijn we teveel afgedreven”, vindt hij. 

Andere genomineerden zijn Buysman Kruiden van de familie Buysman, glastuinders in Andijk (NH), Kuijpers Kip van de familie Kuijpers, pluimveehouders in Stevensbeek (NB) en Grubbenvorst (L), en Elke Melk van Matthijs Baan, melkveehouder in Molenaarsgraaf (ZH)

Titel en geldbedrag
De winnaar draagt vanaf donderdag 26 maart niet alleen de titel, maar ontvangt daarnaast een geldbedrag van € 12.500,–. Ook wordt op dezelfde dag de Publieksprijs uitgereikt aan de ondernemer die de meeste publieksstemmen heeft weten te vergaren. Iedereen kan hiervoor zijn stem uitbrengen. Stemmen kan tot en met woensdag 25 maart a.s. via www.agrarischondernemer.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven