Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Polderpanda: Kaas van biologische blaarkopmelk

Kaasspecialist lanceert eigen kaas

Tholen - Met 'De Polderpanda' heeft kaasspecialist Ed Boele uit Den Haag sinds vanmorgen een nieuwe kaas in de winkel liggen. Het was een langgekoesterde wens, die toch verrassend snel werd gerealiseerd, vertelt Ed. "In september begonnen we met de ontwikkeling en nu ligt de kaas in de winkel."

Ed trommelde zijn hele team op om te helpen met het ontwikkelen van de kaas. "Ik wilde een biologische rauwmelkse kaas, gemaakt met vegetarisch stremsel en het liefst in een natuurkorst, hoewel dat laatste best lastig is. Er is veel vraag naar kazen met vegetarisch stremsel, omdat dierlijk stremsel helemaal niet meer nodig is."

Ed Boele, affineur Hans Boot & de Polderpanda

Duurzaam
Het moest kaas worden die niet alleen biologisch is, maar ook duurzaam. "Er zijn wel biologische kazen, maar die worden gemaakt in een fabriek, vaak met melk uit Denemarken, simpelweg omdat daar meer biologische melk beschikbaar is. We gingen op zoek naar een duurzamere manier." Zo kwam Ed uit bij meester-affineur Hans Boot die op een duurzame manier kaas maakt. Hij wekt bijvoorbeeld zijn eigen stroom op. Met zijn team ging Ed op zoek naar de melk waarmee de nieuwe kaas zou gemaakt worden. "We hebben veel melk geproefd. Natuurlijk is de smaak van de kaas anders door het zuursel dat later wordt toegevoegd, maar het gaat ook om de beleving." 

Ed, Annet, Ellen, René, Avalon, Fleur, Maria, Margret & Hanna.

Uiteindelijk werd besloten dat het melk moest zijn van Blaarkoppen. Die werden gevonden bij biologische zorgboerderij De Hooilanden uit Bennekom, waar 77 blaarkoppen de melk voor de Polderpanda leveren.

Pandabeer van de polders
En die naam? "We waren op zoek naar een passende naam, toen we lazen dat 'polderpanda' de bijnaam is van koeien. De kenmerkende zwartomrande ogen maken deze koe tot de pandabeer van onze polders. Daarom hebben we onze nieuwe aanwinst ten doop gehouden onder de naam Polderpanda."

Het is niet de eerste keer dat de kaasspecialist zich waagt aan het ontwikkelen van een kaas. Eerder werden met de biologische kaasboerderij Van Vliet uit Oudewater een boerenkruidnagelkaas en een kaas met een dessertwijn uit Frankrijk ontwikkeld. Met de Polderpanda hoopt Ed een kaas permanent op de markt te zetten. "Een kaas met een toevoeging is leuk, maar na een paar keer kunnen mensen weer kiezen voor iets anders." 

Twee varianten 
De Polderpanda is beschikbaar in twee varianten, want er werden op advies van Hans twee typen korst gebruikt. "Zowel de natuurkorst als de lichte plastic coating mogen het label ‘biologisch’ dragen. Verrassend genoeg smaken ze heel verschillend. De kaas met natuurkorst is meer een borrelkaas, terwijl de kaas in de plastic coating meer geschikt is voor op brood." 

Vanaf vandaag zijn beide varianten dus in de Haagse kaaswinkel te koop. "Ik denk dat de natuurkorst gaat winnen, maar we zullen zien", lacht Ed.

Voor meer informatie:
De Kaasspeciaalzaak / Ed Boele
Fahrenheitstraat 625
2561 DC Den Haag
Tel. 070 – 3631819
www.kaasspeciaalzaak.nl