"Als je kleinschalig blijft ben je boer, geen manager"

Bio-boer Gerben Engwerda in NPO-programma De Monitor

Gerben Engwerda uit het Friese Tytsjerk is een boer die jarenlang, tegen de stroom in, duurzaam en daardoor kleinschalig probeerde te blijven. Hij vindt dat de hele sector over moet gaan op een andere manier van landbouw. "Als je kleinschalig blijft ben je boer, geen manager." Zondag 17 november was hij te zien in de uitzending 'Boer en beleid' van De Monitor (NPO2).

Het is een idyllisch gezicht als biologische boer Gerben Engwerda woensdagmiddag in zijn stal de koeien voert. Het zonlicht valt de stal binnen terwijl Gerben met een hooivork zijn Friese Roodbonte en Fries-Hollandse koeien van voorraad voorziet. 

Gerben is een boer die jarenlang tegen de stroom inging. Of, zoals hij het zelf ook ziet, een voorloper is. Hij probeert duurzaam en daardoor kleinschalig te blijven, heeft veel aandacht voor bodemkwaliteit, gebruikt geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, en houdt enkel koeien van zeldzame rassen. Samen met zijn vrouw Carla runt hij ook een biologische webwinkel waarin ze producten van zichzelf, en andere lokale biologische boeren verkopen.

Klik hier om de uitzending te bekijken

Bron: De Monitor


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven