Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Handwerk en verzoeknummers bij Ribbink's Specialiteiten Bakkerij

"Beschuit is ons lastigste product"

Tholen - De term 'Specialiteiten' in Ribbink's Specialiteiten Bakkerij slaat op beschuiten en crackers. Hierin zijn de bakkers van de in Apeldoorn gevestigde bakkerij al jaren gespecialiseerd. Directeur Mark Ribbink schat het bio-aandeel inmiddels op 25 tot 30 procent. "Dit is in de loop van de jaren op een gezonde manier vrij gestaag gegroeid." Het hele assortiment van Ribbink's is ook in een biologische of vegan variant verkrijgbaar, en veel van de producten in een afslankvariant, zo geeft hij aan.

De broers Richard en Mark Ribbink heten je welkom bij Ribbink's Specialiteiten Bakkerij. Richard is bedrijsleider, Mark is de eigenaar van de bakkerij.  

Opgegroeid in de bakkerij
Mark heeft het bedrijf in 2009 opgericht. Naast zijn studies – middelbare hotelschool en hospitality business management – leerde hij de kneepjes van het bakkersvak van zijn vader. "Op mijn elfde ben ik al in de bakkerij aan de slag gegaan. In de loop van de jaren heb ik heel veel geleerd en ik vond vooral de uitdaging in het beschuit bakken. Op een gegeven moment is vanuit een grapje het idee ontstaan om een aparte bakkerij voor beschuit neer te zetten. Daarom heb ik als afstudeerscriptie een haalbaarheidsonderzoek hiervoor gedaan, en een businessplan geschreven voor Ribbink's Specialiteiten Bakkerij. Uiteindelijk ben ik op zoek gegaan naar een pand en een geldschieter. Want: voor een goed plan moet altijd geld beschikbaar zijn. Toen kreeg ik de kans om een nieuwbouwpand in Apeldoorn helemaal naar wens in te richten. In onze moderne bakkerij bakken we al sinds 2010 onze ambachtelijke producten."

"Beschuit is ons lastigste product"
Mark benadrukt dat het bakken van beschuit een heel specialistisch proces is. "Beschuit is ons lastigste product. Het is een heel fragiel product, wat heel nauw luistert qua draaien. Je moet heel veel bijsturen. Heb je oude of nieuwe oogst? Hoe is de temperatuur buiten en hoe warm is het in de bakkerij. Daardoor luistert het heel nauw hoe lang je het deeg moet kneden en hoeveel water er toegevoegd moet worden." Een extra uitdaging is de vegan variant, vertelt hij. "Ei is een heel moeilijk te vervangen ingrediënt. Voor zover ik weet zijn wij de enige in Nederland die vegan beschuit produceren. En het mooie is dat ons vegan beschuit ook nog eens van Hollandse granen gemaakt."

Handwerk en verzoeknummers
Vroeger had Ribbink's alleen beschuit in het assortiment. Dit is in de loop van de jaren uitgebreid naar de huidige 36 producten, verdeeld over een achttal productgroepen. "Daar kwamen op een gegeven moment crackers bij, waar we 1 a 2 dagen per week mee bezig waren. Vervolgens is het aanbod steeds verder uitgebreid. Per week produceren we nu 1 a 2 dagen beschuit, 1 a 2 dagen crackers en 1 a 2 dagen granola, muesli en knäckebröd. Vooral de vraag naar granola neemt de laatste tijd opvallend snel toe."

Hij geeft aan dat Ribbink's ook veel producten op verzoek maakt. "We kunnen onze producten op allerlei manieren op smaak brengen. Bij de productie komt heel veel handwerk kijken, we produceren in kleine charges en wisselen veel af in de productie. Daardoor zijn we heel flexibel, maar we kunnen ook prima grote volumes aan."

"Ik ga voor een mooi en clean product"
Hij geeft aan dat de stap naar bio-productie relatief makkelijk was. "We deden toch alles al op een eerlijke en natuurlijke manier. Voor de bio-productie moeten we er alleen voor zorgen dat we de grondstoffen met een biologisch certificaat inkopen."

De bio-producten zijn onder meer bij Ekoplaza en Marqt verkrijgbaar. Op de vraag of biologisch echt meerwaarde heeft, luidt het antwoord van Mark: "Biologisch heeft zeker meerwaarde, maar het is geen must. Het is voor mij meer een mogelijke tool om naar een bepaald eindresultaat te komen. Ik ga voor een mooi en clean product, zonder kunstmatige ingrepen. Biologisch zie ik meer als een slot op de deur, zodat ik zeker weet dat iets eerlijk is. Maar naar mijn mening kan een niet-biologisch product net zo puur zijn, dan is het alleen een extra uitdaging om de goede grondstoffen te selecteren en in te kopen." 

Voor meer informatie:

Mark Ribbink
Ribbink's Specialiteiten Bakkerij
Laan van de Kreeft 200
7324 BX Apeldoorn
055 3601400
info@ribbinksspecialiteitenbakkerij.nl
www.ribbinksspecialiteitenbakkerij.nl