Zaterdag 23 maart op de Eemlandhoeve

Eerste Boerenlandbouw Conferentie: sterk boeren voor een duurzame landbouw

In het najaar op tuinderij de Voedselketen zijn representanten van Toekomstboeren, de CSA vereninging, BioTuinders, Vereniging van permacultuurboeren en Biovegan samen gekomen. Ze merkten dat ze elkaar nodig hebben. "Om van elkaar te kunnen leren, elkaar te kunnen ondersteunen en sterker te staan richting beleid waar dat nodig is. We starten daarom een federatie van agro-ecologische boeren. We gaan voor een autonome rol voor de boer, gericht op duurzame voedselproductie in verbinding met en voor de lokale gemeenschap. Dat is wat ons bindt", vertelt Joep Peteroff.

Ben jij zo’n boer? Kom dan meepraten over wat agroecologie voor jou betekent en wat jij als boer nodig hebt om op deze wijze te kunnen boeren.

De volgende workshops zitten in de pijplijn (per ronde kan je één workshop bijwonen):

Ronde 1:

  • Plantaardige bemesting in de tuinderij (Jan van Arragon, De Bioakker, Valérie van Dijck, permacultuurtuinderij de Veldhof)
  • Agroecologie: Relatie met de grond voor de lange termijn: biodiversiteit en bodemkwaliteit (Bregje Hamelynck, permacultuur CSA bedrijf Ús Hôf, Alex Schreiner, tuinderij de Voedselketen)
  • Lokale producten in groeiende groothandel (Judith Vos, de Nieuwe Graanschuur, Hans-Piet van Sprang, o.a. de Korenmaat, Joop de Koeijer, De Zeeuwse Vlegel)
  • Passende pachtconstructies voor agroecologie (Siem Ottenheim, Meerbosch, Allies Fernhout, De Boterbloem)

Na ronde 1 volgt een reflectie op de uitkomsten van de workshops samen met Meino Smit, biologisch akkerbouwer en onderzoeker,bekend van zijn spraakmakende proefschrift over De Duurzaamheid van de Nederlandse Landbouw.

Ronde 2:

  • Kennis over agroecologie: praktijkleerscholen en regionale uitwisseling (Els Hegger en Stefan Hanstede, De Mobiele Gaard, Hanny van Geel, BoerenVuren)
  • Markt: Voedselcollectieven en meer-product CSA’s (Bregje Hamelynck, Ús Iten, Wietse Bakker, Land in Zicht)
  • Duurzame melkveehouderij: directe verkoop van melk (Jeroen van der Kooij, melkveehouder met zelf zuivel ambities, Rick Huis in t Velt, melkveehouder met eigen melkmerk)
  • Kleinschalig boerenbedrijf starten zonder bank en in relatie met de gemeenschap (Gijs Nauta, t Proefveld, Henk en Hillie Bunskoek, Zonnehorst)
  • Commons & co-eigendom (Kathinka en Wouter Kamphuis, ’t Leeuweriksveld)

De conferentie gaat over het versterken van de positie van de boer. Hoe kunnen we onszelf als boeren versterken in een maatschappij die naarstig naar duurzaamheid verlangt en dit tegelijkertijd tegenwerkt? Verschillende initiatieven uit de kringlooplandbouw, bio(dynamische) landbouw, permacultuur, community supported agriculture (CSA), puregraze, veganistische landbouw, voedselbossen en natuurinclusieve landbouw laten zien dat het kan.

Samen vormen deze stromingen de beweging voor agroecologie. Agroecologie staat voor manieren van landbouw bedrijven die vooruitgang zoeken in de versterking van eigen, lokale hulpbronnen, markten en kennis en door verbindingen aan te gaan met de natuur en met burgers. Dit staat in contrast tot andere vormen van landbouw, die vooruitgang zoeken in externe (chemische) hulpbronnen, voorgeschreven kennis en globale markten. Agroecologie sluit dit niet uit maar legt het accent niet alleen op de productie van voedsel. Maar ook op andere waardes zoals smaak, kwaliteit, biodiversiteit, een mooi landschap en het creëren van ontmoetingsplekken tussen mens en natuur. Op de conferentie brengen we deze agroecologische stromingen bij elkaar.

De conferentie is op 23 maart 2019 op Boerderij de Eemlandhoeve (Bisschopsweg 7, Bunschoten-Spakenburg). Entree is gratis en deelnemers krijgen tijdens de conferentie gratis een simpele lunch aangeboden.

Meld je hier aan. Deadline voor aanmelding is 18 maart 2019.Eerder aanmelden is aangeraden. Het aantal plaatsen voor de conferentie is beperkt. De aanmelding sluit wanneer het maximum is bereikt.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.