Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Portret - Biobakker Linde

"Kies meer voor Belgisch biobrood van lokale graansoorten"

Linde Decoodt bakt ambachtelijke, biologische broden in een oude spoorweghal in Leuven. Haar bakkerij houdt ze bewust kleinschalig: "Mijn broden rijzen op basis van een natuurlijke zuurdesem en ik kies resoluut voor lokaal, biologisch graan. Ik wil mijn klanten het verhaal achter hun brood kunnen vertellen."

Linde  bakt  biologisch desembrood in haar eigen, zelfgebouwde bakkerijtje. Hoewel ze pas vorig jaar gestart is, heeft Linde aan ervaring geen gebrek: "In Frankrijk geraakte ik gefascineerd door een houtoven en de techniek van desembroden. Na een klassieke bakkersopleiding draaide ik vijf jaar mee in een coöperatieve biobakkerij in Berlijn en bij Superette in Gent, waar zuurdesembrood centraal stond."

Korst is gelegen in een historische spoorweghal achter het treinstation in Leuven. Verschillende initiatieven met een passie voor eerlijk eten, namen daar hun intrek. Onder andere The Food Hub heeft er een biologische stadsakker, waar ze biogroenten telen die verderop in hun winkel verkocht worden. 

Foto: portret biobakker Korst

Meer Belgisch biobrood
Korst is een kleinschalige bakkerij, en dat wil Linde graag zo houden. "Ik wil aan de klanten het verhaal achter hun brood kunnen brengen en de kwaliteit die ik vooropstel blijven garanderen. Daarom wil ik ook werken volgens de principes van een ‘community based bakery’ die de boer, de molenaar en de bakker zoveel mogelijk met elkaar verbindt."

Graan dat je in België op het veld ziet staan, dient haast uitsluitend als veevoeder. Dat zou Linde graag anders zien. "Ik wil meer Belgisch graan dat tot brood verwerkt wordt. Onze lokale graansoorten moeten weer naar waarde worden geschat. Daarom werk ik samen met de Boerencompagnie, een boerencoöperatie die biologisch bakgraan teelt op Leuvense gronden. En ik gebruik ook het meel van Flour Power, een authentieke windmolen in Poeke die granen uit België en Zeeland maalt."

Bio desembrood
"Biologisch is evident, en daarom kies ik resoluut voor biologisch ingrediënten: de wijze waarop tarwe, zonnebloempitten en noten geteeld worden, de bodem, niets forceren… is voor mij cruciaal. Mijn broden rijzen op basis van een natuurlijke zuurdesem. Mijn ambachtelijke werkwijze, met lange rust- en rijstijden, zorgt voor broden met een hoge voedingswaarde die makkelijker verteerbaar zijn."

"Ik hou mijn assortiment bewust beperkt tot enkele broodsoorten en een klein aanbod patisserie, want alleen zo kan ik de beste kwaliteit garanderen: tarwedesembrood, stokbroden, roggebroden, maar bijvoorbeeld ook speciaal brood met noten, rozijnen en bladerdeeg gebak …"

Bron: BioMijnNatuur (BioForum Vlaanderen)

Publicatiedatum: