Tholen – Eko Bakkerij Bolhuis bakt al 25 jaar de broden biologisch, duurzaam en bruin. De hele familie Bolhuis heeft het bakkersbloed door de aderen stromen. Al vier generaties lang bakt de familie ambachtelijke broden, koekjes en andere lekkernijen. Berend Bolhuis runt samen met zijn vrouw, zus en zwager de winkel en staan op de markt in Friesland. Bij de familie Bolhuis staat duurzaamheid voorop en toen vorig jaar de kans kwam om Fairtrade suiker in te kopen, pakte Berend Bolhuis, mede-eigenaar, dit aan. In september is hij toen begonnen met het bakken en verkopen van Fairtrade suikerbrood.
Vlak na het interview kreeg de familie slecht nieuws. Nu zijn ze in verband met ziekte per direct opzoek naar een bakker en/of persoon voor allerlei diensten in de bakkerij. Zeer waarschijnlijk is dit voor langere tijd. Bij interesse kan een email gestuurd worden naar: bakkerbolhuis@hotmail.com
Het verkrijgen van biologische grondstoffen is nu makkelijker dan voorheen. Berend: "Doordat er moeilijk aan biologische grondstoffen te komen was, heeft de bakkerij een tijd lang geen koek kunnen bakken.Toen we pas begonnen, kwam er veel kunst-en vliegwerk bij kijken. Sinds dit jaar zijn we weer begonnen met het bakken van koek. Nu is biologisch al veel meer geïntegreerd en kunnen we de grondstoffen veel makkelijker verkrijgen. Nu met de Fairtrade suiker hebben we vorige week op de markt de Fairtrade biologische suikerkoek geïntroduceerd."

Volgens de bakker wordt de nieuwe koek goed ontvangen door de klanten. Al 16 jaar behoort de familie Bolhuis bij de top 5 van Nederland, terwijl de tijden niet altijd makkelijk waren. Berend: “Toen destijds de supermarkten begonnen met de verkoop van brood, stortte alles in elkaar. Wij zijn al snel daarna begonnen met het bakken van biologisch brood. Mijn vrouw en ik hebben kinderen welke destijds kampten met allergieën voor suiker en kleurstof, waardoor we zelf al meer bewust waren van de ingrediënten in verschillende producten. Biologische Landbouw Friesland kwam en zij zochten producenten. Wij hebben eerst biologisch gebakken naast het reguliere assortiment en sinds een jaar of 6 zijn we 100% biologisch “
Het volledig biologisch bakken bevalt de familie Bolhuis heel goed. “We zitten nog in de groei en het groeit behoorlijk. We hebben geen spijt dat we deze stap destijds genomen hebben ondanks dat het begin heel moeilijk was. Nu de grondstoffen makkelijker verkrijgbaar zijn, werkt het een stuk prettiger", sluit Berend Bolhuis af.
Vlak na het interview kreeg de familie slecht nieuws. Nu zijn ze in verband met ziekte per direct opzoek naar een bakker en/of persoon voor allerlei diensten in de bakkerij. Zeer waarschijnlijk is dit voor langere tijd. Bij interesse kan een email gestuurd worden naar: bakkerbolhuis@hotmail.com Voor meer informatie:
Bakkerij BolhuisJelle van Damweg 25
8411 XA Jubbega
0516 - 461312
info@eko-bakkerij-bolhuis.nlwww.eko-bakkerij-bolhuis.nl