Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spelthype over hoogtepunt heen volgens molenaar Hans Titulaer

"Jammer dat Skal niet meer in staat is om mee te denken"

Tholen – De Witte Molen in Nijmegen verwerkt sinds 1980 op ambachtelijke wijze biologische granen. Enkel biologisch en de helft van de productie gebeurt op basis van windkracht. Daarmee is De Witte Molen waarschijnlijk de enige op windkracht aangedreven molen in Nederland die alléén biologische granen verwerkt. Begonnen in de tijd van de Kleinschaligheidsbeweging en MEMO-bedrijven, en aan de wieg gestaan van het EKO-keurmerk, was de Witte Molen ook van de eerste lichting bedrijven met een Skal-licentie. Hans geeft aan dat dat laatste toch ook regelmatig voor veel ergernis zorgt.

Hans: "Als Skal nu eens zou zorgen dat de producten de Nederland binnenkomen helemaal oké zijn. Dan zouden ze zich minder met hun bijna rigide 'achterafcontroles' hoeven bezig houden en bijvoorbeeld ook nog vallen over een verkeerde letter op een etiket. En dan krijg je daarna een brief waarin staat dat je in overtreding bent. Alsof je een crimineel bent! Dat steekt toch wel heel erg als je al zo lang vorm geeft aan de ecologische zaak. Wat ook erg steekt is dat ik de laatste jaren op vragen aan de Skal alleen maar 'dat is de regelgeving' te horen kreeg. Skal is echt een bureaucratische organisatie die alleen de regelgeving controleert. Ik mis een echte ondersteuning van, en meedenken met de werkers in de sector. En dan die 4-kantsvergelijking alias massabalans! Wat een verspilling van tijd voor een 100% biologisch en relatief klein bedrijf als het onze dat zich geen extra werknemer kan permitteren voor dit soort zaken. Alsof Skal vooral wil gaan voor een schaalvergroting van de biologische sector met allemaal grote bedrijven."


Hans draait de wieken van de molen.

Hans betreurt ook dat voor het ecologische aspect van het windenergiegebruik door De Witte Molen bij Skal geen plaats lijkt te zijn. "Het veel meer omvattende EKO-keurmerk zegt ons en onze klanten dan ook veel meer dan de Skal-licentie. Dat keurmerk staat immers naast biologisch ook voor ecologie, eerlijk en zorg voor mens en natuur. Zeker goed, zo'n controle-instantie, maar laat ons vooral doen waar we goed in zijn; zo ecologisch mogelijk eerlijke melen produceren. Laat Skal ons ondersteunen in hun controlerende taak, maar laat ons niet wakker liggen van een op handen zijnde inspectie."

Spelthype

De spelthype is volgens Hans nu echt afgezwakt. "Het was natuurlijk ook allemaal erg overdreven. Het gaat mij te ver om een bepaalde graansoort als wondermiddel te zien. Een dergelijke hype is ook jammer voor mensen die er al langer mee bezig zijn, het drijft de prijzen immers flink op." Nu is er een kleine haverhype. "Er is duidelijk meer vraag naar havermeel en havervlokken dan voorheen."


De Witte Molen in Nijmegen staat middenin een woonwijk.

De Witte Molen heeft sinds kort ook de beschikking over bijzondere oude graanrassen die bij Doornik Natuurakkers groeien. "Na de overname van der Consequente Biobakker door Bakkerij Verbeek kunnen wij daar mee aan de slag. Hierbij gaat het onder meer om rode emmer, witte emmer, Ebner Rotkorn en Heliarotarwe. Met deze granen zijn we nu aan het testen, de bakkers krijgen van ons een testzakje. Dit alles levert natuurlijk een heel bijzonder product op: biologisch graan uit de Betuwe dat met behulp van Nijmeegse wind wordt vermalen. Een op en top streekproduct dus, dat bevalt mij wel, aangezien we regionaliteit een tijdje uit het oog verloren zijn. Ik verwacht dat de vraag naar deze oude tarwerassen in de toekomst nog wel zal toenemen."

Voor meer informatie:

Hans Titulaer
De Witte Molen
Looimolenweg 17
6542 JN Nijmegen
06 53667686
[email protected]
www.dewittemolen.eu