Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Basisprijs bio-graanpool Agrifirm bedraagt 338,78 euro per ton baktarwe

Agrifirm betaalt leveranciers in de biologische graanpool 319,50 euro per ton voor EKO & Demeter haver. Dat is 49,20 euro per ton meer dan vorig jaar. Er was meer vraag en minder aanbod dan normaal door de slechte weersomstandigheden van afgelopen zomer in Noord- en Oost-Europa. Daarnaast lijkt de hype voor spelt voorbij en neemt de vraag naar haver toe. De kwaliteit van haver was goed en alle haver is in het humane circuit terechtgekomen. De basisprijs van EKO baktarwe bedraagt 338,78 euro per ton. Door toeslagen op de kwaliteit heeft de beste biologische baktarwe dit jaar 385,78 euro per per ton opgeleverd. Hoewel de eiwitgehaltes wat lager waren, kon een groot gedeelte toch worden afgezet als baktarwe. Leden van Agrifirm ontvangen ook een Ledenvoordeel van 3,00 per ton voor alle geleverde biologische granen.

De vraag naar biologisch graan waarvan de herkomst bekend is en waar een verhaal bij verteld kan worden neemt toe. Afnemers informeren specifiek naar in Nederland geteeld graan. Dit geeft binding met de consument en zorgt ook voor een verhoogde leverzekerheid en betrouwbaarheid van het product. Agrifirm ziet mogelijkheden om ketensamenwerking met afnemers aan te gaan. Dit geldt voor zowel EKO als Demeter granen. Dit jaar nam de behoefte aan biologische voergranen ook toe. Dit door toename van het aantal omschakelaars in de veehouderij en een lagere beschikbaarheid van biologische granen op de markt.

De biologische graanpool van Agrifirm vermarkt circa 80% van de totale biologische graanproductie in Nederland. Het grootste deel van het gecollecteerde volume bestaat uit biologische baktarwe en haver. De pool combineert een groot volume met een goede borging van de kwaliteit en herkomst van de producten met een hoge constante productkwaliteit.

Bron: Agrifirm
Publicatiedatum: