Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Graskazenseizoen bij Kroon officieel geopend

Tussen de eerste Hollandse asperges en aardbeien, pakt Kroon Biologische Verswaren pakt uit met diverse soorten graskaas in het assortiment.

Dansende koeien

Elk jaar in april zien we steeds meer berichten verschijnen over de koeiendans. Het spektakel van blije, springende koeien boeit steeds meer mensen. Sommige veehouders krijgen dan ook duizenden bezoekers die getuige willen zijn van de dieren die voor het eerst na een lange winter naar buiten mogen. Het is dan ook een echte voorbode van het voorjaar en een oer-Hollands tafereel.



Van weidemelk naar graskaas

Toch is het apart dat de logische opvolging zo'n zes weken later het met veel minder aandacht moet doen dan de vrolijke dans. De kaas die gemaakt wordt van de eerste weidemelk heeft namelijk een aantal bijzondere eigenschappen. Naast dat de koeien het heerlijk vinden om weer vers gras te eten en dat met volle overgave doen, geeft het verse gras ook weer extra caroteen in de melk wat voor een prachtige gele kaas zorgt. Daarnaast zijn de vetten die door de koe aangemaakt worden wat zachter en dit maakt de kaas extra romig. Deze voorjaarskwaliteiten kunnen we juist bij biologische kaas bijzonder goed zien, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van kleurstoffen. De kaas in de stalperiode is altijd wat harder en minder geel.

Diverse graskazen

Omdat de meeste kaas bij grotere producenten gemaakt wordt van mengmelk, melk van veel verschillende boeren bij elkaar, is het vaak moeilijk te bepalen wanneer we echt kunnen spreken van weidemelk. Kroon heeft een aantal prominente kaasmerken die afkomstig zijn van één boerderij.



Hoogtepunt in dit assortiment is de Red de Rijke Weide Graskaas van weidevogelboer Henk Pelleboer uit Polder Mastenbroek. De melk van Pelleboer wordt apart opgehaald en verwerkt. De ontelbare meldingen en uitgebreide aandacht in alle media rond de weidevogels maakt deze kaas tot een onmisbaar lente-product. Naast Red de Rijke Weide kaas is de Landgoedkaas van de Heerlijkheid Mariënwaerdt ook niet weg te denken. Op het biologische landgoed in de Betuwe is ook dit jaar weer een graskaas gemaakt, met kruidengraskaas als primeur. De romige graskaas met brandnetel, wilde bieslook en honingklaver geeft een extra impuls aan het kaasaanbod. BD-boerderij van de familie van Gaalen in Noordeloos blijft niet achter en komt dit jaar voor het eerst met een Demeter boerengraskaas van Wilde Weide. Boerin en kaasmaakster Maria van Gaalen gaf aan dat de kaas er klaar voor is en met gepaste trots het stempel graskaas mag dragen. Tot slot zou het assortiment niet compleet zijn zonder de Demeter Graskaas van Bastiaansen, weliswaar van verschillende boeren afkomstig, maar onmiskenbaar gemaakt van echte weidemelk.



Klaar voor de verkoop

Om de verkoop te ondersteunen in de winkels zijn er A1 (stoep)posters, folders en magazines over de weidevogels en nestkastjes beschikbaar. Ook zullen er actieprijzen zijn, om de consument mee te geven dat het bedrijf dicht bij haar producenten met unieke seizoensproducten staan.

Voor meer informatie:
Michel van der Harst
Kroon Biologische Verswaren
M: 06 46431465
michel.vanderharst@kroonbiologisch.nl
www.kroonbiologisch.nl
Publicatiedatum: