Grote belangstelling Europese textielindustrie voor bio-katoen uit Oeganda

Bekende internationale textielbedrijven willen meer bio-katoen uit Oeganda gaan importeren wat de sector in het Afrikaanse land naar verwachting een flinke impuls zal geven. Onlangs bezochten textielimporteurs uit onder meer Duitsland, Denemarken en andere Europese landen de West Uganda Cotton Company (WUCC) in het district Kasese in het zuidwesten van Oeganda en zij waren onder de indruk van de kwaliteit van het Oegandese katoen.

"Ik importeer 500.000 T-shirts per jaar maar wil dit in 2018 uitbreiden naar één miljoen stuks. Dit is mogelijk omdat Oeganda prima katoen levert en over goede productiefaciliteiten beschikt", vertelt Joern Otto van het Duitse bedrijf Bonprix. Otto voegde er wel aan toe dat de Oegandese textielindustrie nog wel wat ondersteuning kan gebruiken, bijvoorbeeld in de vorm van trainingsprogramma’s voor werknemers.De investeerders die een rondleiding langs het egreneerproces kregen, hebben ook het initiatief genomen voor de bouw van een kinderopvang en een school. Jas Bedi, directeur van Fine Spinners Uganda (FSUL) legt uit dat hij Europese investeerders graag laat zien wat de katoenhandel betekent voor de lokale gemeenschap. Fine Spinners heeft Tri-Star Apparel en recent ook Phenix Logistics overgenomen. Volgens Bedi is er onderzoek gedaan hoe het textielbedrijf nieuw leven ingeblazen kan worden door de productiviteit te verhogen. "Ons investeringsmodel is gebaseerd op het toevoegen van waarde aan Oegandees katoen", legt Bedi uit. Hij vertelt verder dat Fine Spinners samenwerkt met de Cotton Development Authority om de katoenproductie te verbeteren.

Paschal Kilolo, medewerker van de onderwijsinspectie in Kasese, legt uit dat er in de industriële zone in Kasese 97 hectare beschikbaar zijn voor investeerders. "We hebben hier zout, koper en kobalt. Daarnaast telen we koffie en katoen dus bedrijven moeten hierheen komen om deze regio verder te ontwikkelen", vervolgt Kilolo.

De katoenprijs laat een stijgende trend zien. Dit seizoen ontvingen telers €0,65 per kilo, vorig jaar lag de kiloprijs nog rond de €0,39. De hogere prijs heeft er in combinatie met de introductie van een hoogproductief ras toe geleid dat de belangstelling voor de katoenteelt groeit.

In zijn toekomstvisie voor 2040 benadrukt de Oegandese regering het belang van industrie en het creëren van waarde om zich te ontwikkelen tot een exportgerichte en internationaal concurrerende economie. Bij de overdracht van Phenix Logistics aan Fine Spinners vertelde minister Haruna Kyeyune Kasolo dat hij verwacht dat investeerders het promotiebeleid van de regering zullen steunen door te investeren in de productie van bio-katoen omdat dit een grote bijdrage zal leveren aan de exportinkomsten van Oeganda.

Bron: All Africa

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.