Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderschat hittestress niet

Bij een buitentemperatuur van 23°C en een hoge luchtvochtigheid (70%) heeft een koe al last van hittestress. Hittestress heeft invloed op de activiteit, melkproductie en gezondheid van koeien.

Tijdens hittestress vreten de koeien minder. Dit kan leiden tot energietekort en pensverzuring, verminderde weerstand en vruchtbaarheid en problemen met klauwen en uiergezondheid.

Ook droogstaande koeien en jongvee lijden onder hittestress. Hittestress bij droogstaande koeien leidt tot een lagere productie in de volgende lactatie (minder uierweefsel) en slechtere biestkwaliteit. Tijdens een hittestressperiode daalt de droge stof opname, hierdoor stijgt het risico op pensverzuring en stofwisselingsziektes rond het afkalven.

Bij jongvee kan hittestress zorgen voor groeivertraging.



Enkele praktische tips:
  • Een koe voert warmte af via huid en ademhaling. Zorg in de stal voor voldoende ventilatie, eventueel via extra ventilatoren en/of het openen van zijwanden of gordijnen.
  • Zorg voor schoon drinkwater. De vochtbehoefte van de koe neemt in een hittestressperiode toe van 100 naar 200 liter. Toegankelijke, schone drinkbakken met fris water verbeteren de vochtopname.
  • Stimuleer de ruwvoeropname. Voer vaker per dag of ga 's avonds voeren; accepteer meer restvoer en verwijder dit dagelijks.
  • Voorkom broei aan het voerhek. Broei betekent een sterke afname van voederwaarde en smakelijkheid.
  • Werk proactief en verhoog de buffercapaciteit van uw koeien door het voeren van buffers (bijvoorbeeld natriumbicarbonaat) gedurende de zomerperiode. Dit stabiliseert de pens-pH. Verhoog de dosering in geval van hittestress, en houdt de verhoogde dosis aan tot één week na de hittestressperiode.
  • Voer consequent mineralen (Reudink Vitaspor Balans) voor ondersteuning van de weerstand en extra verhoging van de buffercapaciteit.
  • Weid de koeien bij warm weer bij voorkeur 's morgens vroeg of 's avonds na het melken. Op hele warme dagen is het verstandig de koeien 's nachts te weiden. Houd regelmaat in het voeren en beweiden, zorg voor vaste tijden.

Overleg met uw specialist welke maatregelen tegen hittestress het beste passen op uw bedrijf.

Voor meer informatie: www.reudink-bio.eu
Publicatiedatum: