"Voor vleesveetak moesten we jarenlang geld bijleggen"

Ko-Kalf: wél verdienmodel met melk

Tholen - Begin 2016 heeft Ko-Kalf voor een groot deel de overstap gemaakt van biologisch vleesveebedrijf naar biologisch melkveebedrijf. Afgelopen zaterdag 18 juni vond de opening van het nieuwe bio-melkveebedrijf plaats. "We zijn in januari met het melkvee gestart. Deze switch was noodzakelijk om het bedrijf kostendekkend te maken. Voor de vleesveetak hebben we jarenlang geld bij moeten leggen, het bedrijf stond zelfs een tijd te koop. Melk levert daarentegen wel voldoende op", vertelt Aart Loedeman van het aan de Jufferenstraat 29 in Elburg gevestigde Ko-Kalf.
 


Aart geeft aan dat de verbouwing van het bedrijf vorig jaar september begonnen is. "De nieuwe stal was eind 2015 klaar. Sinds begin januari zijn we een melkveebedrijf met vlees er bij. We houden nu 240 volwassen Fleckvieh-koeien, waarvan we er zo'n 210 melken, hebben 60 stuks jongvee en 110 stuks vleesvee. Met ruim 400 dieren hebben we een mooi bedrijf staan." Ko-Kalf is voor de nieuwe stap een samenwerking aangegaan met collega-ondernemer om de hoek, Nico van de Brake. Ko van Twillert is nog altijd de eigenaar van het bedrijf. Nico van de Brake is aangesteld als projectleider. Ook is er een bedrijfsleider actief binnen Ko-Kalf.
 


Aart schat dat er zo'n 2000 bezoekers op de open dag afgekomen zijn. "Het was een superleuke dag. Er waren heel veel mensen, maar het was allemaal goed te doen. Af en toe leek het wat minder druk, omdat in tegenstelling tot andere jaren met Lekker naar de Boer de bezoekers nu natuurlijk in en rond twee stallen rondliepen. Zij lieten zich maar al te graag voorlichten over onze bedrijfsvoering, ook konden ze voor meer informatie terecht bij de mensen die meegeholpen hebben met de bouw van de nieuwe stal." Ko-Kalf heeft ook ruimte geboden aan een drietal stichtingen (Dorcas, Philadelphia en Wereldwinkel) om hun activiteiten onder de aandacht te brengen en (eigen gemaakte) artikelen te verkopen.
 
Tot de bezoekers behoorden ook diverse collega-boeren. "We vonden het erg leuk om te merken dat zij op onze uitnodiging in zijn gegaan. Onze deuren staan voor hen altijd open, maar we merkten dat de drempel op een open dag toch een stuk lager is."
 


Het melkvee geeft volgens Aart echt iets extra's aan het bedrijf. "Er is nu veel meer bedrijvigheid in de stal, onder meer omdat we de koeien natuurlijk tweemaal per dag melken. 's Morgens mogen de koeien naar buiten en 's avonds halen we ze weer naar binnen."

Voor meer informatie:

Ko-Kalf
Jufferenstraat 29
8081 CP Elburg
0525 688899
info@ko-kalf.nl
www.ko-kalf.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven