Amerikaanse boeren die willen omschakelen naar biologisch staan voor de enorme uitdaging van 3 jaar aan de strenge eisen voldoen voordat een oogst gecertificeerd biologisch is. Ze krijgen te maken met een leerproces en hoge kosten zonder extra winst voor hun oogst. Daardoor maakt, ondanks de grote vraag naar biologisch voedsel, biologische landbouw slechts een klein deel uit van de algehele landbouw. Voedingsmiddelenproducenten vinden het lastig om voldoende biologische ingrediënten te vinden.
Een nieuwe 'transitional organic'-certificering biedt ondersteuning voor omschakelaars. De boeren kunnen door de consumenten geholpen worden tijdens het omschakelingsproces, wanneer zij producten met het etiket in de winkels zien liggen. Het Amerikaanse Kashi, bekend van biologische granen en snacks, heeft de certificering in het leven geroepen. "We wilden dat men zich ervan bewust wordt dat boeren te maken hebben met hindernissen bij de overstap naar biologisch. De consument en producent kunnen daadwerkelijk een steentje bijdragen", volgens Nestojko, directeur bij Kashi. Na het bezoek van een biologische boerderij 2 jaar geleden kwam de inspiratie, toen Kashi de uitdagingen van biologische landbouw toelichtte.
Volgens de boer zou hij als consument heel graag landbouwers tijdens de omschakeling steunen, waarschijnlijk juist die met dit proces bezig zijn. Het idee was geboren. Kashi ging samenwerken met Quality Assurance Int., dé natuurvoeding certificeerder. De certificering en het label in de winkel, staat open voor elk merk, omdat deelname van alle bedrijven nodig is om het verschil te maken.
Het nieuwe product van Kashi, Dark Cocoa Karma Shredded Wheat Biscuits,
is koploper met een 'transitional organic'-gecertificeerd tarwe-ingrediënt. Boeren met dat etiket maken een iets hogere winst voor hun oogst. Het is ook een manier om de consument voor te lichten over die omschakelingsperiode van 3 jaar. "Het is een ernstig probleem. We wilden dit aanpakken met een consumentgerichte, marktgestuurde oplossing."
Bron: Co.Exist

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Patty Brard weggestuurd van bio-boerderij op Ibiza
- Fotoreportage: Jubileumjaar De Groene Passage feestelijk afgetrapt met Zomermarkt
- De Speld steekt de draak met biologisch
- Honderden bezoekers voor BioVelddag
- Skal constateerde in 2021 geen enkele non-conformiteit bij 67% van de gecertificeerde bedrijven
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
- In memoriam: Frans baron van Verschuer
- "We zeiden tegen elkaar: als we dit doen, dan gaan we voor 100% biologisch"
- John Arink gaat discussie aan met Henk Bleker bij Humberto op RTL4
- Ronald van Marlen spreekt Rabobank-aandeelhouders aan op verantwoordelijkheid voor 'landbouwpuinhoop'
- Is de consument bereid meer te betalen voor zuivel van melkveehouders die de kalfjes bij de koe houden?
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-06-10 "Met biologische smaak- en kleurstoffen kunnen bakkers en patissiers hun producten echt een wauw-effect geven"
- 2022-05-30 Le Perron opent vestiging in Amsterdam-Noord
- 2022-05-16 "Dit is de manier waarop ik wil boeren: een goede bodem, dicht bij de consument en traceerbaar voedsel"
- 2022-05-13 Terug van weggeweest: biologische bakkerij bij Loverendale ter Linde
- 2022-05-09 Drukbezochte streekmarkt en open dag bij jubilerend bio-bakker Bolhuis
- 2022-05-05 Robert teelt bio-granen voor lokaal brood en bier
- 2022-05-02 Kleinere sandwiches en taartstukken vanwege hogere prijzen: "We zijn hier open over"
- 2022-04-29 Bakker Bolhuis bakt 25 jaar biologisch
- 2022-03-31 Zwitsers bio-label geldt bij uitzondering deels ook voor Europees tarwe
- 2022-03-28 "We gaan voor eigen graan"
- 2022-03-01 Henk Smit overleden
- 2022-02-25 Braas Brood- en Banketbakkerij zal fors uitbreiden
- 2022-02-16 Nieuw: Moin vegan (choco) croissants
- 2022-02-10 "Dat ik ooit overstapte op biologisch meel, was uit een soort bewijsdrang"
- 2022-02-02 Royal Steensma neemt konfijtactiviteiten Canditfrucht over
- 2022-01-03 Biologische bakker in nieuwbouw bij station Sloterdijk in Amsterdam
- 2021-12-16 rose&vanilla krijgt investering van ruim half miljoen van Brave New Food Investments
- 2021-12-15 BioForum organiseert infosessies voor bakkers die willen omschakelen
- 2021-12-07 Drie nieuwe soorten Belgisch biologisch tarwebrood dankzij succesvol ketenproject
- 2021-11-22 Biobakkerij De Trog opent belevings- en R&D-centrum