21 mei bij Slow Food Utrecht in Gesprek:

Kamerlid Rik Grashoff geeft visie op Europees Landbouwbeleid

Op 21 mei staat Slow Food Utrecht in Gesprek in het teken van het Europese Landbouwbeleid. Voor Slow Food wereldwijd zijn kleinschaligheid bij producenten en het bevorderen van biodiversiteit belangrijke doelstellingen. De vraag is, in hoeverre het ingezette Europese Landbouwbeleid dit bevordert danwel tegenhoudt. Wanneer bijvoorbeeld gekeken wordt naar de berekeningswijze van subsidies per hectare, dan valt daar wellicht nog iets op af te dingen. Kortom, genoeg redenen om deze kwestie met elkaar te bespreken. Daartoe heeft Slow Food Utrecht twee zeer bevlogen gastsprekers uitgenodigd, die hen daarbij zullen begeleiden:
  • Djûke van der Maat van boerderij Nieuw Slagmaat (zie ook www.nieuwslagmaat.nl), agrarisch ondernemer en onder andere in 2014 de winnaar van European Innovation Prize for Women Farmers. Nieuw Slagmaat is een fruitteeltbedrijf met op kleine schaal ook veeteelt.
  • Rik Grashoff, sinds 2015 Tweede Kamerlid voor Groenlinks met onder andere natuur en landbouw in zijn portefeuille. Hiervoor is hij in zijn politieke loopbaan voorzitter van GroenLinks en wethouder in Rotterdam en Delft geweest.Programma

14:30 uur - Welkom met koffie en thee
15:00 uur - Djûke van der Maat vertelt over haar ervaringen met het Europese Landbouwbeleid binnen haar bedrijf. Wat betekenen deze voor de bedrijfsvoering, welke keuzes worden beïnvloed en welke voor- en nadelen heeft zij er van?
15:45 uur - Rik Grashoff zal kort ingaan op de achterliggende gedachten van het Europees Landbouwbeleid, hoe komt het tot stand en wat zijn de beoogde effecten. Daarbij komen ook vragen aan de orde als: worden kleinschalige ondernemers en de biodiversiteit voldoende ondersteund door dit landbouwbeleid? Zo ja op welke manier? In welke mate worden kleinschalige ondernemers betrokken bij het tot stand komen van het beleid. Rik zal tevens een reactie geven op het praktijkverhaal van Djûke.
16:30 uur - Korte pauze
16:45 uur - In Gesprek (met het publiek):
In hoeverre stimuleert het landbouwbeleid kleinschaligheid en biodiversiteit?
In hoeverre kunnen we als Slow Food invloed uitoefenen op het Europese Landbouwbeleid. Voorbeeld is dat de Youth Food Movement met jonge boeren een 'nieuwe Mansholtbrief: a letter to the world' aan het opstellen is, die eind mei aangeboden gaat worden tijdens het Nederland voorzitterschap van de EU.
17:30 uur - Afsluiting met een drankjePlaats

Orangerie van biologische tuinderij Eyckenstein van Luuk Schouten. Dorpsweg, 100 meter achter nummer 264 t.o. Landgoed Eyckenstein in Maartensdijk.
OV: bushalte Rustenhove Maartensdijk. Als je wilt meerijden kun je dat aangeven bij de aanmelding. N.b. er is verkoop van groenten, wellicht dat het Utrechtse St Jansuitje dan te koop is (www.landgoedgroenten.nl).

Aanmelden en kosten

Meld je aan via evenementen-utrecht@slowfood.nl onder vermelding van. 21 mei Europees Landbouwbeleid.
10 euro per persoon, 7,50 euro voor Slow Food-leden inclusief koffie en thee, ter plekke contant betalen (er is geen pin-automaat).

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven