Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Stap naar bio-melkproductie vraagt enorme investering"

De Korenschoof combineert akkerbouw met geiten

Tholen - Bij De Korenschoof in Kamperland houden ze wel van een uitdaging. Daarom willen Kees en Connie Steendijk nu ook biologische melkgeiten gaan houden. Dat is weer eens iets anders dan het runnen van een bio-akkerbouwbedrijf en boerderijwinkel. Kees: "Een biologische collega wees ons tijdens een bezoek aan onze boerderij op de kansen die er liggen in de bio-geitenmelk. Er is veel vraag naar biologische geitenmelk, maar dit is voor ons niet de enige reden om hierin te willen investeren. We telen hier op zware kleigrond en dat is niet voor alle producten geschikt. Daarom zoeken we naar nieuwe mogelijkheden."
 
Kees vertelt dat het bouwplan op De Korenschoof voor 30 procent uit grasklaver en luzerne bestaat. "Dit gebruiken andere bedrijven als veevoer. Het is zonde om dit niet op ons eigen bedrijf te gebruiken. Door geiten te gaan houden willen we verwaarding richting melk en mest realiseren en hiermee de kringloop op het bedrijf rond maken."
 
Hij beseft dat het een bijzondere stap is: "Het is een enorme investering. Niet iedereen kan de stap naar bio-melkproductie maken. Zo heb je voldoende grond nodig en moet je een bank vinden die bereid is om hierin te investeren. Het is niet aan iedereen gegeven om dit te doen. Het is een volledig nieuw bedrijf, maar we zien het vooral als een leuke uitdaging. Het mooie aan bio is dat iedereen elkaar steunt, dus we krijgen van alle kanten advies. Dit goede onderlinge contact tussen de bio-boeren vind ik één van de leukste dingen na de omschakeling."
 
Ze willen op De Korenschoof zo'n 650 biologische melkgeiten gaan houden. "We hebben al de nodige offertes opgevraagd en ons bedrijfsplan is ingediend bij de gemeente Noord-Beveland en de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland. We hopen natuurlijk zo snel mogelijk groen licht te krijgen." Anne, de dochter van Kees en Connie zal uiteindelijk de zorg voor de geiten op zich gaan nemen. "Dit zal ze samen met Sander gaan doen, hij is vorig jaar maart aangehaakt bij het bedrijf en wordt bedrijfsleider. We zijn sinds kort bezig met de opfok van lammeren." Er liggen plannen voor een potstal. "Het gaat om een redelijk standaard stal. Wel komt er een verdieping in, waar een skybox ingericht zal worden. Van daaruit kunnen bezoekers de stal in kijken. We denken ook na over een ruimte waarmee men wat dichterbij de geiten kan komen."
 
De Korenschoof hoopt met de geiten nog meer publiek te gaan trekken. "Geiten zijn een echte trekpleister. Dit doet wat met mensen. Het zijn prachtige beesten. We hopen met de geiten weer een extra attractie voor ons leefgebied en onszelf te bieden." Het bedrijf heeft de afgelopen jaren al geïnvesteerd in het vergroten van de betrokkenheid van de omgeving: "Dit hebben we gerealiseerd door twee jaar geleden onze boerderijwinkel met terras te openen. Hiermee hebben we al de nodige goodwill gekweekt in de omgeving. Ook verkopen we hier onder andere producten van bio-collega's uit de regio. We zijn tevens een groentetuin gestart. De producten uit de tuin liggen in onze winkel."

Voor meer informatie:
 
Kees Steendijk
De Korenschoof
Soelekerkeweg 1
4493 PW Kamperland
0113 373361
[email protected]
www.dekorenschoof.com