"Eén van de niet 100% bio onderdelen van bio-landbouw"

Adopteer een Stier voor diervriendelijke biologische fokkerij

"Onze stier Appel heeft onlangs het bedrijf verlaten. Hij is naar een KI station vertrokken alwaar sperma van hem gewonnen wordt in het kader van Bio KI", vertelt Corneel van Rijn van Boerderij Buitenverwachting in Hoogmade. Hij licht in dit artikel een uniek project op het gebied van de biologische landbouw toe:

"Van de biologische landbouw mag verwacht worden dat zij 100% biologisch is. Zo krijgen de koeien 100% biologisch voer en op termijn moet er op biologische grond 100% biologische mest worden aangewend. Er zijn ook onderdelen van de biologische landbouw die nog niet 100% bio zijn, één ervan is de fokkerij. Bij veel biologische rundveehouders wordt naast een eigen stier ook gebruik gemaakt van kunstmatige inseminatie. Deze techniek past ook binnen de biologische veehouderij. Het sperma dat via deze techniek gebruikt wordt is echter bijna altijd afkomstig van niet biologische stieren. Dat wil niet alleen zeggen dat deze stieren niet biologisch zijn opgefokt en geen biologische voer krijgen, maar ook dat deze stieren zijn verwekt met behulp van in de biologische landbouw niet toegestane technieken zoals embryotransplantatie en superovulatie. Wij werken in de Stichting Bio-KI samen met bio-veehouders om deze schakel, om het uitgangsmateriaal, ook 100% biologisch te maken. Dit doen we door het beschikbaar maken van biologische stieren via KI. Dit project is uniek in de wereld. Niet alleen dragen de eigenaars van de stieren vaak bij aan de inzet, maar ook andere biologische boeren. Daarnaast willen we ook steun van burgers. Met steun van burgers kunnen we namelijk meer stieren inzetten, waardoor er meer biologische aanbod komt, waardoor het vliegwiel van de biologische fokkerij goed wordt aan geslingerd. Daarom zijn we de crowdfundingsactie 'Adopteer een Stier' gestart."


Corneel van Rijn en Wietze Nauta met stier Appel.

Klik hier voor meer informatie over deze actie.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.