BIOFACH 2016: 10-13 februari

Biologische markt laat wereldwijd gezonde ontwikkeling zien

De ontwikkeling van de biologische markt laat wereldwijd een gezonde ontwikkeling zien. Van 10 tot 13 februari 2016 zal de biologische sector in het Duitse Neurenberg samenkomen tijdens de BIOFACH. Zo'n 2400 exposanten zullen hier de diversiteit van de biologische sector presenteren.
 
Volgens cijfers van de Arbeitskreis Biomarkt, GfK, Nielsen en BioVista groeide de bio-markt in Duitsland in 2014 met 4,8% van 7,55 miljard euro naar 7,91 miljard euro.

Gedurende de eerste helft van 2015 gaven huishoudens 8,4% meer uit aan verse biologische producten ten opzichte van de voorafgaande periode. In de vakhandel nam de verkoop in deze periode met 10,5% toe, waarmee de totale verkoop de 8 miljard euro overschrijden.

VS: Omzetstijging van ruim 35 miljard dollar
In de VS heeft de marketing van biologische producten vruchten afgeworpen. In 2014 groeide de markt met 11% en bereikte een waarde van 35,9 miljard dollar (29,5 miljard euro). Dit is een vertienvoudiging ten opzichte van het jaar 1997. Volgens de Organic Trade Association bedraagt het aandeel biologische voeding nu bijna 5% van de totale verkoop en is 12% van de versproducten van biologische oorsprong.

Frankrijk: Biologische sector blijft groeien
Er is een grote vraag naar biologische voeding in Frankrijk waardoor de markt blijft groeien. In 2014 nam de verkoop met 10% toe ten opzichte van het jaar ervoor naar 5 miljard euro. Negen van de tien consumenten kiest af en toe voor biologisch en zes van de tien maandelijks. Om in de toenemende vraag te kunnen voorzien, zijn een aantal telers overgegaan op de biologische teelt. Het bio-areaal is hierdoor gegroeid met 4% naar 1,1 miljoen hectare. De eerste ramingen voor de biologische markt laten een gunstige ontwikkeling zien voor 2015. Alleen al tot 17 mei groeide het aantal bio-telers met 16% ten opzichte van dezelfde periode in 2014.

Denemarken: Europa's koploper in bio-export
Ook in de Scandinavische landen liet de biologische sector in 2014 een positieve ontwikkeling zien. In Denemarken is het aandeel biologische voeding 8% op het totaal. In Noorwegen bedraagt dit echter maar 1,4% van het totaal. Denemarken is bovendien de grootste bio-exporteur naar onder andere Duitsland, Zweden, Frankrijk en Nederland met inkomsten ter waarde van 204 miljoen euro in 2014. Ramingen geven aan dat tegen 2020 dit bedrag verdubbeld zal zijn.

In 2014 maakte de biologische markt in Zweden een explosieve groei van 38% door. Het marktaandeel groeide naar 5,6%. Met name bio-AGF kent een groeiende vraag. Men verwacht een toename van 25% gedurende de eerste 6 maanden van 2015.
In Noorwegen bedroeg de verkoop 256 miljoen euro.

Zwitserland: Hoogste aandeel bio-producten per hoofd van de bevolking
In Zwitserland groeide de biologische markt met 7,5% in 2014. De verkopen bereikten een waarde van 1,8 miljard euro en de besteding per hoofd van de bevolking steeg in 2013 met 223 euro, het hoogste bedrag in Europa. Het biologische areaal groeide ook licht en bedraagt nu 12,3%, wat inhoudt dat één op iedere vijf hectare biologisch bewerkt wordt. Het overgrote deel van de biologische producten wordt verkocht bij 's lands grootste retailers: Coop (46,5%) en Migros (27,5%). De biologische detailhandel heeft 13% van het marktaandeel.

Groot-Brittannië: Markt vertoont langzaam herstel
Na jaren van stagnatie in de bio-sector lijkt de markt zich nu te herstellen. De groei in 2014 bedroeg 4% met een waarde van €2,37 miljard.

Trend: Biologische producten in de horeca
De voorbije zeven jaar heeft in Frankrijk de verkoop van bioproducten in de horeca een sterke groei doorgemaakt en is zelfs vervijfvoudigd. Het aandeel biologische producten in de commerciële keukens groeide van 0,6% in 2008 naar 2,7% in 2014 ter waarde van 191 miljoen euro. Onderzoek in Frankrijk toonde aan dat 87% van de ondervraagden belangstelling heeft voor biologische voeding op scholen. Jarenlang liep Denemarken voorop om de publieke sector warm te maken voor biologische voeding. Inmiddels bedraagt de waarde van bioproducten in de publieke cateringsector 160 miljoen euro.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.