Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Een verkenning naar het eten van morgen

VPRO Tegenlicht: Digitaal voedsel

"Voor de productie van elke Cheeseburger heb je bijna een liter aardolie nodig…dat is op termijn een onhoudbare situatie!" Michael Pollan, schrijver. De moderne voedselproductie is in belangrijke mate afhankelijk van fossiele brandstoffen. Nu die op beginnen te raken is de grote vraag hoe we in 2050 de wereldbevolking van 9 miljard mensen te eten gaan geven. In Nederland, België en Silicon Valley zijn er talloze start-ups begonnen om met slimme technologie, big data en nieuwe distributiesystemen oplossingen te vinden voor dit vraagstuk.
 
In VPRO Tegenlicht van zondag 15 maart een verkenning naar het eten van morgen, wat niet alleen duurzaam, lekker en biologisch moet zijn, maar vooral voedzaam en bovenal genoeg voor alle aardbewoners. Helpt de aanpak van deze nieuwe generatie voedsel start-ups om ons in de toekomst voldoende en goed eten te garanderen?
 


In Digitaal voedsel spreken we met duurzaam voedsel-goeroe Michael Pollan, topkok Dan Barber, filosoof Julian Baggini en voedseltechnologiedeskundige Danielle Gould. Met food scanners, gewasrotatie voor boeren aangevuld met data en de herintroductie van vergeten voedsel worden in de wereld van digitale technologie de eerste successen geboekt. In Limburg wordt sla met LED licht verbouwd. Snel, efficiënt en met veel minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. En een Belgische website heeft al ons eten tot op moleculair niveau in een databank gestopt. Hiermee kan de zeebolk, van onbetekenend visje tot culinaire delicatesse worden omgetoverd.
 
In VPRO Tegenlicht de receptuur voor de gerechten van morgen.

Regie: Martijn Kieft.

Uitzending: zondag 15 maart, 21:00 uur op NPO 2.

Contactpersoon VPRO: Marloes Steverink: 035 6712374, m.steverink@vpro.nl.
Publicatiedatum: