Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede Vissers presenteren nieuw project: Fileerlokaal 'tAiland

'Goede Vissers' Jan en Barbara Geertsema zullen op de Bio-beurs enkele nieuwe producten presenteren die zij willen gaan vervaardigen in het nieuw in te richten Fileerlokaal 'tAiland in Lauwersoog. Doel van het Fileerlokaal is om geïnteresseerden wegwijs te maken in het fileren en verwerken van vis. Zo krijgt lokaal gevangen vis weer waarde, ook bijvoorbeeld in de zomervakantie als de grote fileerderijen gesloten zijn.



Fileerlokaal 'tAiland is onderdeel van het project 'Vakmanschap in de kustvisserij'. Barbara Rodenburg-Geertsema: "Met dat project willen we het vakmanschap van kustvissers behouden en overdragen voor toekomstige generaties. Regionaal gebonden kleinschalige visserij kan een belangrijke rol spelen in de toekomstige voedselvoorziening, maar daarvoor is het wel nodig dat we de huidige periode overleven. Om te voorkomen dat ons beroep met het bijbehorende vakmanschap kan uitsterven willen we er zoveel mogelijk mensen bij betrekken. Sinds vorig jaar kunnen mensenin de zomer met ons mee vissen op het Wad. Vanaf komend seizoen kunnen ze ook leren fileren, soep koken, zeewier drogen, kokkels inmaken etcetera."

Fileerlokaal 'tAiland wordt het zusje van het naastgelegen Proeflokaal 'tAiland, een eenvoudig visrestaurant op de haven van Lauwersoog waar lokale vis wordt geserveerd met patat van de aardappelen van biologische akkerbouwer Erwin Westers. Jan Geertsema: "De keuze voor biologisch is voor ons vanzelfsprekend. Als vissers zijn we totaal afhankelijk van wat de natuur ons schenkt. Ik was ooit bij een lezing in Genua die heette 'It all end in the sea'. Dat heeft mijn ogen geopend. We zijn met ons allen verantwoordelijk voor gezonde rivieren, meren en zeeën. Ook het bandenslijpsel van je fiets komt uiteindelijk in zee terecht."


Slikslederace (georganiseerd tijdens de dag van de regio in het kader van het project Vakmanschap in de Kustvisserij).

Het fileerlokaal zal niet alleen worden gebruikt voor cursussen en workshops. De ruimte wordt zodanig ingericht dat deze een EG-nummer kan krijgen zodat ook voor de biologische groothandel kan worden geproduceerd. Barbara: "We willen het fileerlokaal ook gebruiken om lekkere producten te maken van vangst waarvoor geen markt is. Biologen stellen dat we alles uit zee in een gelijke verhouding zouden moeten oogsten. Op het Wad was vorig jaar meer krabben en zeesla dan vis. Van krabben kan je heerlijke soepen en sauzen maken, en gedroogde zeesla is op allerlei manieren te gebruiken in de keuken. Op die manier gebruiken we wat de natuur ons geeft. En er kan weer iemand een inkomen mee verdienen. Dat laatste is in Noord-Groningen ook belangrijk."

Voor meer informatie: www.goedevissers.nl
Publicatiedatum: