Groeten uit het proefveld
Deze keer had de groep afgesproken bij de familie Vos in Kraggenburg. Hier vinden veldtesten plaats met nieuwe (bak)tarwerassen voor de biologische teelt. De meeste biologische broodtarwe (baktarwe) die Nederlandse biologische bakkers gebruiken, komt namelijk van (ver) buiten ons land. Als het al in Nederland geteeld wordt, gebeurt dit met vrijwel maar één ras: Lavett. Dit is het enige ras dat nog voldoet aan de eisen van deze tijd qua opbrengst, ziekteresistentie, bakkwaliteit, et cetera. "Het is dus belangrijk om op zoek te gaan naar een vervanger, want we willen voor de toekomst voor ons biologische brood niet alleen afhankelijk worden van buitenlands graan, misschien wel uit de Oekraïne", vertelt Merle Koomans van den Dries van Estafette Odin B.V.
"We hebben eerst met de projectgroep overlegd en lekker gegeten - onder andere frietjes van speciaal voor de gelegenheid met de hand gerooide Bionica-aardappelen, door Niek Vos zelf gebakken. Daarna zijn we het proefveld in gegaan om de verschillende tarwerassen te bekijken. Zo vlak voor de oogst zijn de verschillen in groeiwijze goed te zien. Dit najaar gaan we met de oogst van een aantal kansrijke rassen bakproeven en broodsmaaktesten doen in samenwerking met Biologische Bakkerij Van der Westen."
Proefveld tarwe.
De excursie naar het proefveld bij Vos komende zaterdag 20 juli gaat overigens niet door.