Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Saint Basics steunt Underwear Run in Amsterdam

Hardlopen voor droog ondergoed

Saint Basics steunt op 3 juli de eerste Underwear Run in Amsterdam. De loop, die gaat over 2,5 kilometer van het Vondelpark naar de Dam, wordt gehouden om aandacht te vragen voor het enorme waterverbruik in de katoenproductie. Onder het motto 'run for dry underwear' lopen de renners, zowel mannen als vrouwen, het parcours in eco-boxershorts, hipsters en tanktops van Saint. De Underwear Run is een initiatief van JMA, de jongerenorganisatie van Milieudefensie. Wie mee wil
lopen kan zich inschrijven op www.underwearrun.nl.

Met de Underwear Run zetten JMA en Saint Basics zich samen in voor minder waterverbruik in de katoenproductie. "In een gemiddelde, niet-biologische boxershort zit ongeveer 700 liter water, in een t-shirt zelfs bijna 3.000", zegt Peter van Akkeren van Saint Basics. "Dat is grotendeels water dat wordt gebruikt om de katoenplanten te besproeien, maar ook om grond te zuiveren van pesticiden en kunstmest. Ook in de industriƫle verwerking gaat veel water verloren. Alles bij elkaar slurpt de katoenproductie 265 quintiljoen liter water per jaar, een getal met 30 nullen. In Nederland dragen wij daar zo'n 2,9 quintiljoen liter aan bij. Dat zijn onvoorstelbare hoeveelheden."



JMA noemt Saint Basics als voorbeeld van een merk dat het beter doet. Peter: "We gaan verantwoord met water om, net zoals we ons inzetten voor een beter milieu, goede werkomstandigheden en eerlijke beloning voor mensen in de
kledingindustrie. We gebruiken een kwart tot een derde minder water dan het wereldgemiddelde en zelfs tot zo'n 70% minder dan grootproducent India. Dat komt doordat we katoen gebruiken uit gebieden met een vochtiger klimaat. Ook gebruiken we geen watervervuilende kunstmest en pesticiden, we bleken niet en gebruiken alleen verf op natuurlijke basis. Bovendien wordt ons proceswater gezuiverd en hergebruikt."

Gaat Peter zelf ook meelopen met de Underwear Run? "Natuurlijk", zegt hij, "het belooft gewoon een hele leuke middag te worden met allemaal mensen die uit de kleren gaan voor een goede zaak. Daar sta ik graag tussen. We willen laten
zien dat je als consument keuzes hebt. Koop alleen wat je nodig hebt. Koop lokaal of van zo dichtbij mogelijk. Let op de herkomst van je kleding en op de waterschaarste in dat land. Kies voor biologische en GOTS-gecertificeerde producten, daarvan mag je minder afvalwater verwachten. Je hebt namelijk impact, ergens in de wereld. En iedere procent water die we met z'n allen in de katoenproductie kunnen besparen, heeft op wereldschaal een enorm effect."


Peter van Akkeren.

Waar/wanneer: Underwear Run Amsterdam, 3 juli 2014, 13:00 uur, start Vondelpark (kant Vossiusstraat). Inschrijven: www.underwearrun.nl. Klik hier voor meer informatie, feiten en cijfers. Website JMA: www.jma.org.
Publicatiedatum: