Bakkerij Bronswijk BuytenDelft opent op 29 mei de deuren. De volledig biologische bakker zal te vinden zijn in de campingwinkel van Vakantiepark Delftse Hout aan de Korftlaan te Delft. Vanaf die datum is deze bakkerij 7 dagen in de week geopend. Op 9 juni kan men ook de lekkernijen proeven en kopen op de streekmarkt van Hoeve Biesland en het is te vinden in de schappen bij de EkoPlaza's in de omgeving, waaronder EkoPlaza Delft.

BuytenDelft

BuytenDelft ontwikkelt momenteel een plan om onder andere de Papaver, de Kinderboerderij en de Waterspeeltuin aan de Korftlaan open te kunnen houden voor het brede publiek. Een onderdeel van het plan is om, naast de milieu- en natuureducatie in de Papaver, ook het produceren van ambachtelijke streekproducten een plek te geven. Jong en oud kunnen zo leren en ervaren hoe de natuur ons voedsel schenkt. Binnen BuytenDelft willen ze namelijk dat elke ondernemer een duurzaam product, activiteit of dienst met een maatschappelijke bijdrage die ruimte geeft om te leren met plezier. "Met de opening van bakkerij Bronswijk BuytenDelft zetten wij een eerste pijler de start van een kringloopeconomie in het buitengebied van Delft", vertelt Jan Bronswijk.


De oven wordt binnengebracht.

Generaties bakkerspassie

Het bakkersvak zit bij Jan Bronswijk in de genen. Hij is opgegroeid in een familie die al vijf generaties brood en banket bakt. Hij hielp als kleine jongen al in de bakkerij van zijn ouders. Een traditionele bakkerij waarbij vader bakte en moeder in de winkel stond. "Zelf heb ik bewust de keuze gemaakt om te gaan voor volledig biologisch. Door persoonlijke ervaring heb ik ontdekt wat gezonde voeding voor mijn herstel betekende. Iets wat ik ook graag wil uitdragen met mijn brood."

Langzaam voedsel

In de bakkerij wordt bij voorkeur niet met bakkersgist gewerkt, maar met desem. Niet alleen omdat steeds meer mensen allergisch zijn voor gluten en bakkersgist, maar ook omdat desem aansluit bij de 'Slowfood' beweging. Dat geeft lange rijstijden. Soms minimaal 5, maar ook tot wel 72 uur. Tijdens dat lange proces wordt bijvoorbeeld fytinezuur afgebroken en enzymen werken in op de gluten. Dit draagt bij aan een brood dat gezonder is.


Platenwagens, broodblikken, stokbroodrekken en bakplaten staan geduldig te wachten tot ze eindelijk de biologische broodjes en koeken mogen dragen in de bakkerij.

Lokale biologische ingrediënten

Binnen de kringloopgedachte van BuytenDelft wordt er gewerkt met biologische melk en vlees van Hoeve Biesland uit Delfgauw, biologisch graan dat gemalen wordt in molen De Vrijheid in Schiedam, ecologisch geproduceerde noten van Ton Jansen in Den Hoorn. "Ik wil mijn klanten uit kunnen leggen wie mijn ingrediënten produceert en waar ze vandaan komen. Het liefst van zo dichtbij mogelijk. Voor een groot deel lukt dat dus, maar zaden, rozijnen en krenten bijvoorbeeld moeten toch echt geïmporteerd worden."

Hulp-bakkers

Bakker Jan Bronswijk is niet de enige die straks de broden bakt. "BuytenDelft wil werken met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Of beter gezegd; wil werken met mensen met mogelijkheden. Dat kan iedereen zijn. Het ambachtelijke handwerk leent zich hier uitstekend voor: ze ontwikkelen allerlei vaardigheden. Jan heeft tal van voorbeelden over de afgelopen jaren waarin hij mensen stappen heeft zien maken die niemand voor mogelijk had gehouden. Dát zijn de kersen op de taart; geluk voor iedereen."


De kneder en de oven.

Bio-brood en meer

Over de toonbank gaat dadelijk knettervers en puur brood in allerlei vormen en smaken. Ook koeken naar eigen recept staan dan klaar. Waaronder eierkoeken met knapperige randen waar menig klant graag voor om zal rijden. Taarten volgen ongetwijfeld maar de bakkerij is nu startende en de ruimte beperkt.

Beleven

De campingwinkel is straks meer dan een winkel. Klanten kunnen door de glazen wand de deegkneder zien staan en hoe het personeel de broodjes in de oven schuift. "Ze zien dan niet alleen hoe het bakproces eraan toe gaat, we gaan ook nog workshops aanbieden. Kinderen vinden het namelijk fantastisch om zelf koekjes te bakken. En ook volwassenen kunnen er veel leren over de ingrediënten en de productie."

Kijk voor meer informatie over de bakkerij op deze facebookpagina.
Het verkoopadres is: Vakantiepark de Delftse Hout, Korftlaan 5 in Delft. Contactpersoon is Jan Bronswijk (06 31934043).

Op deze facebookpagina is meer informatie te vinden over BuytenDelft.
Contactpersoon: Marietta van der Duijn Schouten (06 24541754).