Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologische veehouder Jan van den Broek schudt provincie wakker:

"Bio-werkwijze moet niet vergeten worden in BZV"

Tholen - De provincie Noord-Brabant is voornemens om vóór 2020 een Zorgvuldige veehouderij te realiseren. Dit betekent dat de provincie streeft naar een veehouderij die op een gezonde manier is verbonden met de sociale en fysieke leefomgeving. De Brabantse Zorgvuldigheidsscore (BZV) is een instrument dat tegelijk stuurt en stimuleert dat een veehouderij zorgvuldig is en daarmee goed past in haar omgeving. De BZV is gebaseerd op de denklijn dat ontwikkelruimte verdiend moet worden, maar niet onbegrensd is.

Op 25 november is de consultatieversie van de BZV door Gedeputeerde Staten vastgesteld. Van 29 november tot en met 27 december 2013 ligt het document ter inzage en kan men een reactie indienen. Van deze mogelijkheid heeft Jan van den Broek van Biologische Boerderij 't Schop in Hilvarenbeek gebruik gemaakt. Het viel hem op dat er zo op het eerste gezicht geen aandacht is voor de biologische bedrijven. Daarom vroeg hij zich op twitter afgelopen maandag openlijk af of de waarden van de biologische landbouw hierin wel gewaardeerd worden. "Dit was een tweet om mensen wakker te schudden", aldus Jan.

Jan heeft vervolgens ook de provincie erop aangesproken. En dat blijkt niet voor niets te zijn: "Ik heb hen gewezen op het belang dat de bio-werkwijze niet vergeten moet worden. Hier hadden ze nog niet bij stilgestaan, maar dat gaan ze nu wel doen." De biologische boer heeft overigens ook de vakgroep biologische landbouw van de ZLTO op de zaak gewezen. Zij gaan er volgens hem alles aan doen om ervoor te zorgen dat de waarden van biologisch duidelijk (letterlijk) gewaardeerd gaan worden.

De BZV kijkt naar de thema's gezondheid, dierenwelzijn en fysieke leefomgeving (onder andere geur, fijnstof/endotoxines, ammoniak, biodiversiteit, verbinding met de omgeving). "Het gaat om een soort puntenschaal. De veehouder kan punten verdienen met stappen die verder gaan dan de geldende eisen. Het zou logisch zijn dat de biologische veehouderij overall op deze punten het hoogste zal gaan scoren. Hierbij neem ik als uitgangspunt dat biologisch een 'tienkamper' is op het gebied van duurzaamheid. Bio zal gemiddeld op de tien aspecten heel goed scoren, en niet slechts op 1. Wel zal de biologische veehouderij bijvoorbeeld als het gaat om fijnstof juist niet goed scoren. Het draait voor mij echter om de integrale duurzaamheid, en daar heb ik de provincie op gewezen." Jan benadrukt wel dat hij hiermee niet wil zeggen dat er in de biologische veehouderij geen verbeterpunten te vinden zijn. "Het kan altijd beter. Daar blijven we ook op ons bedrijf hard aan werken."

Op maandag 16 december wordt een consultatiebijeenkomst gehouden in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch. Hierbij zal Jan ook zeker van de partij zijn.

Klik hier voor meer informatie over de BZV op de website van de Provincie Noord-Brabant.

Voor meer informatie:

Jan van den Broek
Biologische Boerderij 't Schop
Esbeekseweg 2
5081 ED Hilvarenbeek
013 5056156
[email protected]
www.hetschop.nl