Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Skal voor jarige Speltbroodspecialist Raat

Op 8 oktober 2013 was het een jaar geleden dat Bakkerij Raat uit Medemblik de deuren opende van haar Alkmaarse vestiging. Motor van deze ambachtelijke bakkerij/winkel aan de Marktstraat is Hein Raat (49), bezielde vakman en gedreven ondernemer, altijd in voor nieuwe ideeën en uitdagingen.

Hein besloot van zijn zaak in de kaasstad een biologische speltbroodbakkerij te maken, en zo in te spelen op de grote vraag naar biologisch brood en banket van speltmeel. Een gouden zet, want binnen een jaar is Raat een begrip in Alkmaar en omstreken. Raat is een ambachtelijke bakkerij, die al sinds 1846 uitsluitend brood zonder broodvreemde ingrediënten bakt. Maar om 'biologisch' te mogen heten, is meer nodig. En daar heeft Hein een jaar lang keihard aan gewerkt. Onlangs ontving hij zijn Skal-certificaat voor zijn zaak in Alkmaar - de officiële bekroning op het omzetten van zijn bedrijfsvoering naar biologisch, met alle eisen van dien.Eerlijkheid duurt het langst

"Wat is spelt?" Deze vraag wordt regelmatig gesteld in Heins gezellige bakkerij/winkel en ook op de biologische markt in Alkmaar en Heiloo, waar Heins brood exclusief wordt verkocht. Met aandacht en plezier leggen Hein en zijn verkoopsters de klanten uit wat spelt is. En waarom het zo gezond is. Voor wie al bekend is met spelt, en gewend was om bij een bakker of natuurwinkel een enkel speltbroodje te kunnen kopen, geldt dat het speltassortiment bij Hein indrukwekkend is. Twee broodkasten rijk gevuld met voor ieder wat wils: volkoren, bruin of wit, desem of gist, brood met of zonder zaden, brood volledig van spelt of een combinatie met tarwe en rogge. Daarnaast geurt de winkel naar bolletjes, croissants en banket van spelt. Elke dag krijgt Hein nieuwe klanten binnen die van buren, familie of vrienden hebben gehoord dat ze voor eerlijk en overheerlijk biologisch brood bij Raat moeten zijn. En Hein heeft de publiciteit mee, want er is veel te doen over voeding. De klant wil brood van zuivere ingrediënten. Hij wil desem als hij om desem vraagt. En uitsluitend spelt als hij geen tarwe wil. Kortom, eerlijkheid duurt het langst, ook als het om brood gaat. Mede hierom winnen ambachtelijke bakkers, zoals Hein, terrein terug. En ook dat is een felicitatie waard.

Je vindt Speltbroodspecialist Raat in de Marktstraat in Alkmaar. De Marktstraat ligt tussen het Waagplein en de Gedempte Nieuwesloot. Kom je met de auto, dan kun je parkeren in de straat zelf of in de Karpertongarage. Het brood van Raat is ook verkrijgbaar op de biologische markt. Elke zaterdag in Alkmaar (Kerkplein) en elke donderdagmiddag in Heiloo ('t Looplein).

Tekst: Monica Dekker

Bron: website bakkerij Raat
Publicatiedatum: