Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Van Toekomst Zaaien naar Toekomst Oogsten

Tien lange groeimaanden geleden werd er Toekomst gezaaid op 8 biologisch-dynamische boerenbedrijven in Nederland. Het evenement 'Toekomst Zaaien' maakt onderdeel uit van een wereldwijd initiatief dat boeren en consumenten tot elkaars partners maakt in de strijd tegen het gebruik van genetisch gemanipuleerde gewassen in de landbouw en de urgente roep om meer biodiversiteit.

Toekomst Zaaien is een krachtige formule gebleken om consumenten en boeren met elkaar te verbinden. Op 'de Stadshoeve' in Amsterdam en 'Doornik Natuurakkers' in Bemmel werd er nog een derde onmisbare schakel betrokken: De bio-dynamische bakkerij uit Ahaus. In oktober 2012 zaaiden boer, bakker en consument hand in hand vruchtbare akkers in met authentieke bio-dynamische graanrassen. Van het samen zaaien ging een verwachtingsvolle belofte uit. De afgelopen 10 maanden kwamen de zaaiers regelmatig kijken en informeren hoe het was met 'hun' graan. Hierdoor ontstond het idee om met de betrokkenen óók het oogsten samen te doen en daarna het waardevolle graan toe te vertrouwen aan de bakker die er vervolgens mooie broden van mag bakken.Afgelopen weken was het dan eindelijk zover: er mocht "Toekomst geoogst" gaan worden op de Stadshoeve en op De Natuurakkers. Twee bio-dynamische boerenbedrijven die nauw samenwerken met de consequente Biobakker uit Ahaus. Popelend van enthousiasme stonden kinderen klaar: met zeis en klompen aan. Goed voorbereid om het graan op de akkers te gaan oogsten. In opperste concentratie werd er een uur heel hard gewerkt. Een meisje veegt zweet van haar voorhoofd wanneer Edgar Grunder van de Biobakker langskomt: "Hoeveel broden hebben we al bij elkaar gezeist?" Edgar kijkt met een schattende blik en antwoordt: "Net genoeg voor één." Enigszins onthutst incasseert het meisje de tegenslag. Ze weet dat het volgend onderdeel op het programma bestaat uit het dorsen van de graankorrel met een authentieke dorsvlegel. Daarna worden de korrels gemalen tot meel. Dat meel wordt dan verdeeld over de aanwezige kinderen en gaat mee naar huis voor pannenkoeken of een brood. Het meisje concludeert: "Dat worden dan geen broden maar bolletjes." En daarna beseft ze: "Het was vroeger wel heel veel werk om een boterham op je bord te krijgen."Het is onder andere dit educatieve besef waarom de boeren en de Biobakker dergelijke evenementen van wezenlijk belang vinden en daarom samen organiseren. "Door het zelf te doen en te ervaren creëer je bewondering en respect voor voedsel dat bereid is met liefde, zorg en aandacht. Dit is de basis voor een leven lang bewust en gezond leven én het maken van de keuze voor biologisch eten", aldus Edgar. Voor de bio-dynamische boerenbedrijven en de Biobakker is het niet anders dan vanzelfsprekend dat het actief betrekken van de consument een voorwaarde is voor een goede afzet. Een evenement als Toekomst Zaaien zorgt voor een veel langduriger betrokkenheid dan bijvoorbeeld een aanbiedingsactie in de winkel.Komende maand oktober vindt voor de tweede keer 'Toekomst Zaaien' plaats. Door het hele land wordt dit op 10 bio-dynamische bedrijven georganiseerd. Op de site van Stichting Demeter (www.stichtingdemeter.nl), het certificeringskeurmerk voor bio-dynamische voeding en landbouw, staat welke bedrijven meedoen.

De volgende 5 bedrijven doen samen met de Biobakker mee:
  • 6 oktober - Het geweide hof – Garmerwolde
  • 13 oktober – Doornik Natuurakkers – Bemmel
  • 20 oktober – Landgoed Overesch – Raalte
  • 27 oktober – Stadshoeve – Amsterdam
  • 27 oktober – Warmonderhof – Dronten

Allen vangen aan om 14:00 uur.Voor informatie kunt u contact opnemen met Jorien Quirijnen, manager marketing en communicatie Biobakker: [email protected].
Publicatiedatum: