Ontwerpcursus Permacultuur door Fransjan de Waard start in september

De permacultuur is een totaalbenadering van het leven op Aarde, die inmiddels honderdduizenden mensen inspireert en mobiliseert om van de wereld om hen heen een paradijs te maken. Daarbij ontdekken zij zichzelf opnieuw als onvoorwaardelijk deel van het geheel, en leren overal de samenhang te zien, ongebruikte hulpbronnen en potentieel te herkennen en puurecologische principes toe te passen. Met een rijkdom aan praktische stappen biedt de permacultuur ieder van ons een raamwerk om onze plek op Aarde vitaler, vruchtbaarder en veerkrachtiger te maken - van achtertuin tot akkerland, van balkon tot buurtspeeltuin, en van zandafgraving tot zorgboerderij.

In september start er op natuur- en milieu-educatiecentrum De Ulebelt in Deventer een nieuwe ontwerpcursus Permacultuur.

Hoofddocent is Fransjan de Waard, die als pionier het Nederlandse standaardwerk schreef: Tuinen van Overvloed – Permacultuur als inspiratie voor een duurzaam leven op aarde.

Gastdocente Vera Greutink verzorgt onderdelen over tuinieren en voedsel in de stad.De cursus is opgebouwd uit negen blokken rond de volgende thema's:
  • ethiek
  • levende systemen
  • ontwerpprincipes
  • bodem
  • planten en bomen
  • landschap

Gaandeweg komen ook de verbanden tussen alle thema's steeds beter in beeld, en door te oefenen met het maken van ontwerpen krijgt alles echt handen en voeten. In de cursus wordt klassikale kennisoverdracht steeds afgewisseld met discussie, oefeningen in kleine groepen, film en praktisch tuinwerk op het terrein van de Ulebelt. Tussendoor werk je aan een ontwerp voor een zelf gekozen locatie, en we ronden de cursus af met een grote gezamenlijke ontwerpoefening ter plekke.

De ontwerpcursus vormt een grondige introductie en leidt tot het internationaal erkende Permaculture Design Certificate, een soort rijbewijs om in de praktijk je eigen weg te kunnen gaan vinden.

Data cursus

2013: 6–7 september, 20–21 september, 18–19 oktober, 22–23 november.
2014: 10–11 januari, 31 januari–1 februari, 21–22 februari, 14–15 maart, 4–5 april.

Deelname bedraagt 1100 euro voor achttien cursusdagen, inclusief koffie, thee, een biologische warme maaltijd op vrijdagavond en lunch op zaterdag.

Kijk voor meer informatie op deze pagina of mail Estella Franssen via e.franssen@ulebelt.nl.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.