Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Herkomst producten volledig te traceren via de website

De Commandeursmolen doet aan 'miniatuur-fairtrade'

Tholen – Bij De Commandeursmolen in het Zuid-Limburgse Mechelen staat lokale productie van grondstoffen voorop. De molen heeft daarom de afgelopen jaren zijn bedrijfsvoering aangepast. "Ik ben zelf opgevoed met het idee dat granen uit Amerika komen en rogge en maïs uit Argentinië. Hier kwam echter verandering in door de invoering van importheffingen in Europa. Het slepen met granen behoort daardoor grotendeels tot het verleden. Steeds meer grondstoffen worden lokaal geproduceerd", zo licht eigenaar Raoul Schyns toe.



Een mooi voordeel van de lokale grondstoffenproductie is volgens Raoul dat dit de traceerbaarheid van de producten ten goede komt, een aspect waarvoor tegenwoordig veel aandacht is. "Een goede traceerbaarheid staat bij ons voorop. We snappen dat kleinere telers vaak geen tijd en geld hebben voor uitgebreide analyses. Daarom verenigen wij in samenwerking met Agrifirm diverse kleinere akkerbouwers in een pool. Dat zorgt ervoor dat ook zij mee kunnen blijven doen."



De Commandeursmolen beschikt inmiddels over een redelijke lokale productie. Ook staan er nieuwe projecten op stapel. "We zijn druk in overleg met producenten in de buurt van ons bedrijf. Er is veel interesse in Zuid-Limburg, Aken en Belgisch Limburg. We willen deze productie over een jaar of vijf/zes echt hebben staan. Ik denk dan aan zo'n 1000 ton aan grondstoffen uit de buurt van onze molen. De aankomende oogstperiode beginnen we in ieder geval met wat graan vanaf de Mergellandcorporatie. Dit project hebben wij mede-geïnitieerd."


Bio-boerderij Kasteelhoeve Puth (Voerendaal)

'Miniatuur-fairtrade'

De Commandeursmolen gaat voor een faire prijs. "Wij betalen de boeren gegarandeerd een bepaalde prijs. De akkerbouwer, bakker en molenaar moeten er allemaal van kunnen leven. Daarom zorgen we ervoor dat onze klanten beseffen dat dit een realistische prijs is. Dit biedt alle partijen de nodige zekerheid. Ik omschrijf onze manier van werken altijd als 'miniatuur-fairtrade'."
 
Raoul wil met deze werkwijze ook specifieke verzoeken van klanten kunnen beantwoorden. "We kunnen echt voor hen op zoek naar een bepaalde graansoort." De Commandeursmolen speelt in op vragen van klanten. Een voorbeeld daarvan is de Oranje Bloemmix. "Dit is een leuk product voor rondom de troonswisseling. Met deze basisbloem kan je deftig oranje brood maken, maar ook pannenkoeken en suikerbrood. Speciaal voor dit product hebben we oranje meelzakken laten maken."
 

Traceerbaarheid

De traceerbaarheid van producten is optimaal geregeld bij De Commandeursmolen. Klanten kunnen via de website per product exact de herkomst van grondstoffen achterhalen. Ook kan men eenvoudig uitgebreide analyses downloaden. Dat is echt ideaal. Onze klanten laten deze lijsten ook zo bij Skal-controles zien. Dit systeem betekent een sprong voorwaarts. De klant beschikt ook over een uitgebreide bestelhistorie, hierdoor kan men de hele herkomst van de granen traceren." Ook consumenten kunnen via de website van De Commandeursmolen informatie over de producten inwinnen (herkomst, allergenen, voedingswaarden). "Dit alles is het resultaat van een jarenlange investering. We zijn hier wel een jaar of vijf/zes mee bezig geweest."

Voor meer informatie:

Raoul Schyns
De Commandeursmolen
Hoofdstraat 105
6281 BC Mechelen
043 4551220
info@commandeursmolen.nl
www.commandeursmolen.nl