Vandaag deadline aanmelding

Eerste excursie 'Bomen voor Buitenkippen': 18 december

Graag nodigt het praktijknetwerk 'Bomen voor Buitenkippen' u uit voor een excursie naar Nieuwe Baankreis. De excursie is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de combinatie pluimvee en fruit. Op de Nieuwe Baankreis (Ehzerallee 3, Almen) combineren Ron en Gracia Verdel hun biologische legpluimveebedrijf met een wijngaard en een zorgboerderij. Zo wordt de uitloop van 4 vierkante meter per biologische legkip dubbel gebruikt. Er is een wijngaard met 1000 planten en een wijngaard met circa 400 planten. De druiven hangen op een hoogte van 1.80 meter zodat de kippen niet aan de druiven kunnen pikken. Een ander voordeel is dat het werken rechtop staand kan gebeuren.
 
De excursie maakt onderdeel uit van het praktijknetwerk 'Bomen voor Buitenkippen'. Pluimveehouders met biologische en vrije uitloopkippen gaan gezamenlijk werken aan het optimaliseren van de uitloop. Hiervoor is het praktijknetwerk 'Bomen voor Buitenkippen' opgericht. De pluimveehouders willen in de uitloop op een duurzame manier beschutting bieden aan hun kippen. Er worden bomen geplant waarvan geoogst kan worden, die mineralen opnemen uit de grond en waarmee de biodiversiteit en 'eco-efficiëntie' in de uitloop groter worden. Door good practices te inventariseren in binnen- en buitenland, te experimenteren met de aanplant van de verschillende soorten bomen en kennis te delen, werken de pluimveehouders aan verdere verduurzaming van de meest diervriendelijke vormen van de legpluimveehouderij. De pluimveehouders worden daarbij begeleid door Bionext en het Louis Bolk Instituut.
 

Programma 18 december te Almen

12:45-13:00 uur Ontvangst met koffie/thee bij de Nieuwe Aanleg te Almen
13:00-13:30 uur Welkom en inleiding op het project, voorbeelden van win-win beplanting – Monique Bestman – Louis Bolk Instituut/Miriam van Bree - Bionext
13:30-14:15 uur Combinatie kippen en fruit – Wil Sturkenboom, docent fruitteelt Warmonderhof
14:15-14:45 uur Verplaatsing naar excursiebedrijf
14:45-16:45 uur Informatie en bezichtigen uitloop bedrijf Verdel – Ron en Gracia Verdel
 

Excursies

Het project start met drie excursies ter inspiratie naar pluimveebedrijven met een bijzondere uitloop of een interessante teelt, waarvan de 18de de eerste is. De tweede excursie staat in het teken van de combinatie pluimvee en wilgenenergieplantages. Op de bijeenkomsten worden de wensen voor volgende excursies in januari en februari geïnventariseerd.
 

Aanmelden

Deadline aanmelding donderdag 13 december. Aanmelden bij het Louis Bolk Instituut, via info@louisbolk.nl of een telefoontje naar 0343 523860 of faxen naar 0343 515611
 
Locatie: Ehzerallee 3 in Almen

Tijdstip: 12:45-16:45 uur

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven